Blogpost

Een (zo goed als) gekozen burgemeester

Tilburg, Etten-Leur en ’s-Hertogenbosch: drie Brabantse steden die komende periode op zoek gaan naar een nieuwe burgemeester. De ene gemeente heeft de sollicitaties al ontvangen, de ander staat net aan het begin van de procedure. Bij alle drie heeft de gemeenteraad nog volop de kans de juiste persoon uit te kiezen.
De Jonge Democraten Brabant zijn voorstander van een door de inwoners gekozen burgemeester. Iets wat echter eerst nog door de landelijke politiek moe worden mogelijk gemaakt. Zolang dat niet het geval is, gebeurt de burgemeestersbenoeming en de procedure nog via de verschillende vertrouwenscommissies. Commissies die uit een aantal raadsleden (en soms adviseurs) bestaan en die samen twee kandidaten kiezen, die vervolgens aan de volledige gemeenteraad wordt voorgelegd. Gedurende dit traject wordt er volledige geheimhouding geëist. Begrijpelijk, een kandidaat die het niet is geworden wil je immers beschermen en in veiligheid kunnen laten solliciteren op andere functies.
Toch schuurt het hier. Als inwoner van een stad lees je in de krant dat je huidige burgemeester stopt, dat je gemeenteraad een vertrouwenscommissie start, die samen met de Commissaris van de Koning twee burgemeester-kandidaten voordraagt en dat de gemeenteraad hier een keuze tussen maakt. Als inwoner heb je praktisch geen invloed, de procedue lijkt niet gewijzigd te kunnen worden. Dat het ook anders moet, besloot de gemeenteraad in ’s-Hertogenbosch. Binnen de Bossche procedure kunnen de inwoners wel zo veel mogelijk worden betrokken: tijdens het maken van de profielschets zijn raadsleden de straat op gegaan, 7.058 mensen hebben een enquête ingevuld over welke kwaliteiten en eigenschappen zij graag in een nieuwe burgemeester zien en is er een informatieavond geweest waarop meerdere insprekers zijn geweest, die anders niet gehoord zouden worden. Binnen de mogelijkheden worden de inwoners steeds zo veel mogelijk betrokken.
Wij roepen Tilburg en Etten-Leur op om soortgelijke benadering te kiezen en inwoners zo veel mogelijk te betrekken bij de keuze voor een nieuwe burgemeester. Uiteindelijk is het een burgemeester van de inwoners, niet een sleutelbewaarder van het stadhuis. In de tussentijd kan Rob Jetten als Kamerlid van D66 in Den Haag aan de slag met zijn grondwetswijziging omtrent de procedure tot het kiezen van burgemeester. 
Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to Twitter

Nieuws

Brabantpunten

Doel De Brabantpunten (BP) zijn bedoeld om de betrokkenheid van leden bij de afdeling te vergroten. Dit wordt gedaan door er een soort competitie-element van te maken. Hoe meer betrokken een lid is...

Lees meer...

Politiek

Van spoorboekloos reizen naar grensoverschrijdend treinen

"Beste reizigers vandaag rijden er niet vier maar zes intercity’s per uur van Amsterdam naar Eindhoven via Utrecht en Den Bosch." De Jonge Democraten Brabant, zien dit als een positieve ontwikkelin...

Lees meer...

woensdag 27 september 20:00
Teamavond - Brabant
vrijdag 29 september 19:00
BBBBB Overijssel - BuitenBubbelBorrel met Bestuur Brongers - Landelijk
vrijdag 06 oktober 19:00
Kaderweekend - Landelijk
donderdag 19 oktober 16:30
Kennismakingsborrel - Landelijk
vrijdag 03 november 19:00
BBBB - BlufBorrel Bestuur Brongers - Landelijk
zaterdag 04 november 10:00
Symposium zelfstandigen op de arbeidsmarkt - Landelijk
vrijdag 10 november 18:00
Introweekend - Landelijk
zaterdag 25 november 10:00
Day of the Middle East - Landelijk

» Bekijk volledige kalender

Vul hieronder je emailadres in om een link te krijgen waarmee je je aan kunt melden voor de nieuwsbrieven van de Jonge Democraten en waarmee je je abonnementen kunt wijzigen.

» Bekijk eerdere nieuwsbrieven

Jonge Democraten Online

FacebookTwitter

© 2017 Jonge Democraten