#

JD'er van de maand april: Josine van den Elsen

06 Apr 2020

#

Iedere maand wordt er een JD'er in het zonnetje gezet. Dat kan allerlei redenen hebben, bijvoorbeeld een nieuw lid, iemand die afscheid neemt of iemand die iets bijzonders heeft gedaan voor onze afdeling. Deze maand interviewen we Josine van den Elsen. Josine werkt voor het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap en daarnaast doet ze vrijwilligerswerk voor het Ronald McDonald Huis. Ze woont samen in het mooie Tilburg en heeft voor maar liefst drie vrouwelijke D66’ers gewerkt. Sigrid Kaag, Kajsa Ollongren en momenteel werkt ze voor Ingrid van Engelshoven.

 

Het interview is dit keer via Skype vanwege het Coronavirus. Wat voor effect heeft de sociale quarantaine op jou?
Nouja, ik zit nu al drie weken thuis. Ik heb best veel familieleden en vrienden in de zorg werken. Veel van mijn familieleden zijn al besmet, mijn oom heeft ook op de Intensive Care gelegen. Dus ik krijg er wel veel van mee.

Op mijn werk, op het ministerie, ligt de prioriteit nu vooral op kinderen in onveilige thuissituaties, kinderen die geen online middelen hebben om lessen te volgen en natuurlijk de eindexamens. Er zijn ook veel persconferenties, dus het is anders om nu te werken. Totaal andere dynamiek. Heel veel langetermijnbeleid moet nu wijken en loopt vertraging op. Het is ook wel logisch dat je je nu niet meer bezig kan houden met zaken als evenementen. Het is wel heel heftig, omdat je weet dat het voor zoveel mensen een enorme impact heeft. Zeker ook voor jongeren. Dat doet wel veel met je als je ziet op hoeveel mensen dit effect heeft.

 

Ben je bang?
Niet persé. Met mijzelf gaat het gewoon goed. Ik vind het wel eng dat sommige familieleden een zwakke gezondheid hebben. Ik vind het wel een eng idee om hen kwijt te raken. Dat is wel een angst nu. Er zijn nu al zoveel mensen die ik ken die het hebben.

 

Hoe kijk jij tegen de genomen maatregelen aan?

Ik vind het echt bizar dat mensen nu nog in groepen afspreken en feestjes door laten gaan. Pak allemaal echt even je verantwoordelijkheid! Ook voor anderen, de kwetsbare groepen. Aan de andere kant vind ik het wel heel lastig, want alles sluiten heeft ook heel veel impact. Ik vind wel dat je gewoon naar buiten moet kunnen gaan en zoveel mogelijk op een verantwoordelijke manier dingen door moet kunnen laten gaan. Voor ondernemers is het ook wel heel erg naar als je alles echt verplicht gaat sluiten. Ik ben benieuwd of en hoe mensen gecompenseerd gaan worden. Ik verwacht dat dit heel ingewikkeld is. Ik vind wel dat ze gecompenseerd moeten worden, op een realistische manier. Zeker degene die verplicht dicht moeten.

 

Gelukkig is de JD er nog in deze moeilijke tijden. Waarom ben je ooit lid geworden van de JD (en D66)?

Ik had al heel lang het idee om lid te worden van een politieke partij, maar ik twijfelde heel erg. Toen ik me er meer in ging verdiepen, dacht ik dat de JD en D66 het beste bij me past qua waardes. Het leek me interessant om de politiek eens van zo dichtbij te zien. Op mijn eerste activiteit waren er superleuke mensen. Het was een leuke en interessante avond, het ging over onderwijs. Ik had meteen veel raakvlakken en dacht: ik zit hier echt goed!

 

Kende je de JD ook al of alleen D66?
Ik wist wel dat alle partijen een jongerenpartij hadden, want ik was altijd al geïnteresseerd in de politiek. Ik hoorde heel vaak in het nieuws over DWARS (jongerenpartij van GroenLinks). Toen dacht ik: oeh, dit gaat me soms iets te ver. Toen kwam ik al snel bij de JD uit.

 

Waarom ben je actief geworden?
Ik was een paar dagen lid en toen ging ik naar de activiteit met Jan Paternotte. Ik had eerste een berichtje gestuurd via Instagram en toen kreeg ik meteen een leuk antwoord met dus de uitnodiging voor die activiteit. Dat klonk leuk en toen heb ik me meteen maar ingeschreven. Meestal als ik een idee heb, dan wil ik het ook meteen doen. Ik ben niet van het lang over iets nadenken, meer van het doen. Dan zie ik later wel weer hoe het allemaal uitpakt.

 

Welke functies doe je allemaal binnen de JD?

Ik zit nu in het Twinningteam. Ik wist eigenlijk helemaal niet was het was. Op de ledenavond hoorde ik wat het was, dat sprak me wel aan. Je gaat op reis en gaat kennismaken met een andere jongerenorganisatie. Het is ook een gezellig weekendje weg natuurlijk. Ja, het leek me leuk om daar een bijdrage aan te leveren. Gezellig en interessant. Wie weet ga ik ooit nog meer doen voor de JD, lijkt me wel leuk. Ik heb het wel altijd heel druk en als ik iets doe, wil ik er wel voor gaan.

 

Wat was het gekste wat je hebt meegemaakt bij de JD Brabant?

Ik heb nog niet hele gekke dingen meegemaakt. Die moeten nog komen denk ik. Misschien is het gekste wel de quarantaineborrels (VrijMiBo via HouseParty), dat is ook wel een beetje gek.
Misschien ook wel het eten op het congres. We moesten zo lang wachten en er waren heel veel veganistische pizza’s over. Uiteindelijk hebben we toen maar gezegd dat we die hadden, omdat we zo’n honger hadden.

Wat was het leukste wat je hebt meegemaakt?
Die eerste activiteit waar ik bij was, vond ik wel echt superleuk. We gingen in gesprek met D66’ers uit Den Bosch over het onderwijs. Je merkt dan dat leeftijdsverschil toch wel veel uitmaakt. En het congres in Arnhem vond ik ook wel heel leuk. Bijzonder om te zien hoe het is als heel JD Nederland bij elkaar komt. Er was ook genoeg tijd voor de informelere dingen. Leuk om in de praktijk te zien hoe het is om een motie in te dienen. Al die mensen die dan in de rij gaan staan om in te spreken. Volgende keer ga ik ook inspreken!

 

Waar heb je je het meest aan geërgerd bij de JD?

Bij de vorige AAV in januari werden er heel veel amendementen ingediend. Ze gingen heel specifiek in op dingen in Breda en dat duurde... Het was ook in stukjes opgebroken en het ging over specifieke woonwijken in Breda, geen idee waar het over ging. Dan zegt het me niets en dwaal ik helemaal af.

 

Als je het over mocht doen, wat had je anders gedaan?

Eerder lid geworden! Zeker. Tijdens mijn studententijd in Maastricht zat ik in een damesdispuut en dat was ook wel heel leuk. Maar achteraf vind ik het jammer dat ik dit niet erbij heb gedaan. Ik was toen veel bezig met feesten, wat ook leuk was. Het had er nog prima bij gekund.

 

Wat was jouw lievelingsbestuur in Brabant?

Ja, Becker. Ik heb alleen die besturen gezien. Ik ga niet kiezen tussen Becker I en Becker II. Allebei.

 

Wil je nog een JD’er in het zonnetje zetten?

Joris Sauvé. Omdat hij zo heerlijk droog en nuchter kan presenteren. Heel leuk om te zien dat hij zo serieus met de financiën bezig is.

Wie verdient er een schop onder zijn/haar kont?

Jonge mensen die te lui zijn om zich een beetje te verdiepen om te gaan stemmen. Daar kan ik me echt aan ergeren. Vooral door wat je daar als gevolgen door kan krijgen, zoals Brexit. Dan denk ik echt: come on… Iedereen moet stemmen! Als je echt niet wilt stemmen, dan wel met een goede reden. Maar niet uit luiheid om op te zoeken wat bij je past. Het is jammer dat sommige mensen zich er niet genoeg in verdiepen, maar ergens vind ik het wel goed dat zij dan stemmen op een partij die hen aanspreekt. Ik vind het belangrijk dat mensen gaan stemmen. Waar ze dan op stemmen is dan hun zaak. Wel het liefst D66 natuurlijk.

 

Wat is je lievelingseten?

Ik heb nu een nieuw kookboek (SIMPEL) van Ottolenghi en daar vind ik alle recepten heel lekker van. Echt een aanrader. Hij maakt heel veel dingen met groentes. Wat fijn is, want ik probeer minder vlees te eten. Hij voegt vaak rare dingen bij elkaar of heel veel soorten kruiden die ik niet kende, terwijl het wel makkelijk te maken is. Perfect.

 

Wat is je lievelingskleur?

Groen, blauw en geel. Ik kan niet kiezen.

 

Lievelingsfilm?

The Lion King. Ik heb de tekenfilm als kindje super vaak gekeken. Maar die pas uitkwam, vond ik ook wel heel mooi. Toen ben ik ook drie keer naar de bioscoop gegaan.

Lievelingsbier of wijn?

Mijn lievelingsbiertje is denk ik Triple karmeliet. Mijn lievelingswijntje is denk ik rosé. Heel erg, ik weet het. Als het wijntje maar niet te zoet is, vind ik het allemaal wel lekker. Op een terrasje drink ik eerder een biertje, maar tijdens het eten vind ik een wijntje wel lekkerder.

 

Lievelingsboek?

Ik ben de laatste tijd weer heel veel aan het lezen. Ook steeds meer politieke boeken. Eentje vond ik wel heel leuk: ‘Pluche’ van Femke Halsema. Het gaf wel een goed inkijkje hoe het achter de schermen eraan toe gaat. Hoe ze samenwerkt met Pechtold en Rutte. Leuk om te lezen. Maar ik vond ‘Een maand aan het binnenhof’ van Joris Luyendijk ook echt een aanrader. Het is een heel dun boekje over hoe lobbypartijen en media werken in het binnenhof.

 

Wie is jouw lievelings JD’er

Jullie als bestuur, maar als ik er specifiek een moet kiezen dan Annelies. Ik vond het heel stoer hoe ze haar motie verdedigde op het congres of staat te spreken op JD-avonden. Ik vind het leuk om te zien als iemand zijn of haar mening durft te laten horen, dat past denk ik ook wel goed bij de voorzittersrol.

  

Is er een les die je door wilt geven?

Zo wijs ben ik denk ik nog niet. Misschien dan dat je zo lang mogelijk student moet blijven. Zo’n leuke tijd! Je hebt dan ook zo veel tijd om je op meer vlakken te ontwikkelen dan alleen door middel van je studie.

 

Wat zou je tegen een nieuw lid willen zeggen?

Leuk dat je lid bent en blijf vooral komen naar activiteiten. Probeer ook met anderen in je omgeving het gesprek aan te gaan over politieke onderwerpen.

 

Wat is er nog niet benoemd?

Nou, er is wel iets anders wat me opvalt. Veel van mijn collega Rijkstrainees die debatten leiden of woordjes doen en verbaal heel sterk zijn, zijn actief geweest bij de JD. Dus naast dat het heel leuk is en je veel mensen leert kennen, kun je er ook veel leren zoals mondeling heel sterk worden. Je ziet het bij heel veel JD’ers en dat lijkt me altijd mooi meegenomen. Ik wil het zelf ook wel meer ontwikkelen. De vorige JD’er van de maand sprak over jezelf niet te serieus nemen en dat lijkt me een goed uitgangspunt. Dan kun je juist veel dingen leren en durf je meer.

Categorie: Weblog