#

JD'er van de maand februari: Jelle Heijne

10 Feb 2020

#

Iedere maand wordt er een JD'er in het zonnetje gezet. Dat kan allerlei redenen hebben, bijvoorbeeld een nieuw lid, iemand die afscheid neemt of iemand die iets bijzonders heeft betekend voor onze afdeling. Deze maand interviewen we Jelle Heijne. Hij is in januari samen met andere jongeren van over de hele wereld, in Abu Dhabi gaan praten over de energietransitie en kansen voor een duurzame toekomst. Klimaatdrammerwaardig! Lees het artikel van de Cursor hierover hier.

 

Waarom wilde je graag naar het assembly van IRENA?
Nou, ik kende IRENA eigenlijk nog helemaal niet zo goed, maar een professor van mij stuurde een mailtje met deze kans. Sinds ik voor de master SET (Sustainable Energy Technology) heb gekozen, weet ik wel dat ik met mijn engineering iets wil doen met duurzaamheid. Ik ben tot nu toe vooral bezig geweest met het technologisch aspect daarvan. IRENA is veel meer gericht op beleid, politiek en economie. Het leek me heel interessant om die kant eens te zien. Daarnaast is het natuurlijk een hele mooie kans om mensen te ontmoeten met dezelfde ambitie als jij.

 

Wat heeft het voor toegevoegde waarde voor de wereld?
IRENA is een kennisinstituut op basis van duurzame energie. Als overheden willen weten op welke manier ze het beste duurzame energie kunnen implementeren, wind, zon, wat dan ook, dan kunnen ze IRENA daarvoor om advies vragen. Daarnaast is het natuurlijk een instituut die landen bij elkaar brengt om ze samen te laten nadenken over duurzame energie. Het gaat niet over landenniveau, maar over wereldniveau. Dus je moet als landen bij elkaar komen, dat gebeurt natuurlijk al bij de COP’s (Conference of the Parties), maar IRENA is een daar nog iets toegepastere organisatie voor die echt focust op hernieuwbare energie en niet alleen op klimaatverandering in zijn algemeenheid.

 

Heeft IRENA al stappen kunnen zetten?
Zeker, het assembly is daar een voorbeeld van. Die wordt elk jaar groter. Dit jaar waren er 150 landen bij elkaar, dat is natuurlijk al best wel een achievement om dat voor elkaar te krijgen. Daarnaast hebben ze ervoor gezorgd dat er heel veel investeringen worden gedaan, vooral vanuit rijke landen, die worden ingezet om duurzame energie in ontwikkelingslanden mogelijk te maken. Een voorbeeld daarvan is de SIDS (Small Island Developing States) zoals Jamaica. Dat zijn staten die de meeste kans hebben de gevolgen van de klimaatverandering niet te overleven, omdat het eilanden zijn die snel kunnen overstromen, en ze zijn arm. Daar worden heel veel investeringen gedaan om zonnepanelen en windenergie mogelijk te maken.

 

Wat wil jij nog verbeterd zien worden in de wereld?

De verandering moet sneller plaatsvinden. Nu wordt er vooral heel veel gepraat en landen komen veel bijeen. Dat is natuurlijk al heel goed dat dat gebeurt. Maar er worden heel veel beloftes gemaakt en vervolgens worden die niet waargemaakt. Bij het Parijsakkoord hebben landen beloofd dat ze in 2020 de NDC ‘s (Nationally Determined Contributions) zouden indienen. In de afgelopen COP in Madrid was het duidelijk dat heel veel landen dat niet gaan halen. De koers die in Parijs is ingezet, daar wordt nu van afgeweken en dat is niet goed. Nederland doet het nu op zich wel goed met het klimaatakkoord qua plannen. Ik vind dat Nederland een van de voorlopers moet zijn met duurzame energie. We zijn een van de rijkste landen en in heel veel dingen lopen we voor en we zijn wel een van de slechtste landen, qua percentage, duurzame energie.

 

 

En dan nu de echt belangrijke vragen. Waarom ben je ooit lid geworden van de JD?

Door mijn vriendin vooral. Maar ik was het sowieso al voor het grootste gedeelte eens met het gedachtengoed van D66. Ik ben door de lieftallige voorzitter geïntroduceerd bij de JD en ik vond het altijd heel erg gezellig. Toen dacht ik, nou waarom geen lid worden? Wel alleen van de JD, niet van D66. Ik zie op dit moment geen toegevoegde waarde om daar ook lid te worden. Plus ik heb dan het idee dat ik dan D66 moet stemmen bij elke verkiezing.

 

Waarom ben je actief geworden?

De hoofdreden is vooral dat ik het heel gezellig vind. Ik vind vaak de niet-inhoudelijke activiteiten het leukst. De vrijdagmiddagborrels, het schaatsen en het kerstdiner. Ik snap wel dat bij een politieke jongerenorganisatie de focus ook op de inhoud moet liggen, maar na een dag colleges heb ik niet altijd zin in nog meer lezingen.

 

Wat was het gekste wat je hebt meegemaakt bij de JD Brabant?

Ik was wel verbaasd hoeveel JD’ers er dronken rondliepen op het D66congres in Breda. Bij het woord ‘congres’ had ik iets heel serieus in mijn hoofd en niet een gelegenheid om katjelam te worden.

 

 

Wat was het leukste wat je hebt meegemaakt?

Kareoke zingen met Annelies en Joris Sauvé na een borrel in Eindhoven. Conferentie Zuid vond ik ook leuk, de sessie over mobiliteit was interessant en er waren goede bitterballen. Ow, en Joris Hetterscheid en Annelies stonden een keer onaangekondigd met een kerstboom voor mijn deur. Inclusief ballen en lichtjes.

 

Waar heb je je het meest aan geërgerd bij de JD?

De AAV duurde echt heel lang. Ik dacht die avond heel vaak: ‘Ik kan nu ook studeren’. En dit is niet persé een ergernis, maar ik zou wel meer variatie in de niet-serieuze activiteiten willen zien. Niet alleen borrels, maar dat we ook een keer gaan bowlen of poolen.

 

Wat wil je nog een keer doen bij de JD?

Een motie indienen, maar dan wel pas op het zomercongres Misschien een sportieve activiteit organiseren.

 

Wat was jouw lievelingsbestuur in Brabant?
Becker 1. Maar ik heb er niet meer besturen meegemaakt… Nu net twee weken Becker 2. Becker 1 zat regelmatig aan mijn eettafel te vergaderen, dus dan bouw je wel een band op. En Becker 1 heeft me overtuigd om lid te worden.

 

Wil je nog een JD’er in het zonnetje zetten?

Michiel Ruland vanwege zijn koppelskills. Of Joris Hetterscheid, omdat hij me appt wanneer de voorzitter weer eens een glaasje te veel op heeft en ik haar moet komen ophalen. Als het een nominatie voor vogende maand is, dan Jeffrey. Hij heeft een jaar lang bestuur gedaan en naar mijn weten heeft hij dat heel goed gedaan. Jullie skypte soms tot 1 uur snachts om wat laatste puntjes op de i te zetten.

 

Wie verdient er een schop onder zijn/haar hol?

Donald Trump ofso. Ik verzin ook maar wat.

 

Wat is je lievelingseten?

Lasagne.

 

Wat is je lievelingskleur?
Blauw.

 

Lievelingsfilm?

Tarzan.

 

Lievelingsbier?

Delerium Tremens

 

Lievelingsboek?
A brief history of time, Stephen Hawking.

 

Wie is jouw lievelings JD’er
Annelies Becker natuurlijk en daarna mijn mede Galliërs van Asterix.

Categorie: Weblog