#

JD'er van de maand december: Jordi de Fouw

12 Dec 2019

#

Iedere maand wordt er een JD'er in het zonnetje gezet. Dat kan allerlei redenen hebben, bijvoorbeeld een nieuw lid, iemand die afscheid neemt of iemand die iets bijzonders heeft betekend voor onze afdeling. Deze maand interviewen we Jordi de Fouw, sinds een aantal maanden lid en nieuw verkozen voorzitter van het politiek team. Tijd dus om eens kennis te maken. 

Waarom ben je lid geworden van de JD?
Ik ben al langer geïnteresseerd in politiek, ik doe dan ook de opleiding bestuurskunde dus daar ben ik er ook wel mee bezig. Ik zit nu in het laatste jaar van mijn studie en ik wilde een beetje actiever worden op politiek. Dus ik dacht als ik nu in dat ‘wereldje’ wil komen dan is het nu waarschijnlijk een goed moment. Ik wist dat de JD inhoudelijke activiteiten organiseert en ik wilde nieuwe mensen ontmoeten waarmee ik dezelfde interesses en mening deel. Vandaar dat ik lid ben geworden.

Waarom lid geworden van D66?
Ik ben het al jaren eens met D66, maar ik was het net niet eens genoeg om echt lid te worden.  Toch wilde ik actiever worden in de politiek zoals ik al zei, dus toen was de keuze snel gemaakt. Toen ben ik toch lid geworden. Je merkt ook dat er binnen de partij discussie is over bepaalde onderwerpen, dat vind ik wel fijn om te zien.

Was het combilidmaatschap ook niet gewoon goedkoper?
Haha, klopt. Ik twijfelde aan een van de twee, JD of D66. Toch ben ik van allebei lid geworden. Het bestuur van de JD benaderde me al snel om langs te komen bij de vrijdagmiddagborrel en om lid te worden van de groepsapp. Vandaar dat ik nu meer bij de JD actief ben dan bij D66.

Hoe ben je actief geworden?
Het was al mijn intentie om naar activiteiten toe te gaan. Het kwam mij dus precies goed uit dat ik benaderd werd. Op de bewuste vrijdagmiddagborrel werd me gevraagd of ik bij het politiek team wilde komen. Ik gaf aan dat ik actief wilde worden en die inhoudelijke discussie leek me wel interessant.

Wat is tot nu toe het gekste wat je hebt meegemaakt bij de JD Brabant?
Ik ben nog niet heel lang lid natuurlijk, maar tijdens het introductieweekend was ik eigenlijk blij verrast! Er was ook een feest en het was het thema Amerikaans, er was een beer pong tafel en iedereen was verkleed. Dat had ik niet direct van een PJO verwacht.

Wat is tot nu toe het leukste wat je hebt meegemaakt?
Ja, tijdens het introductieweekend heb je het hele weekend een goede combinatie van inhoudelijke gesprekken en gezelligheid. Dat was voor mij inderdaad het leukste.  

Waar heb je je het meest aan geëgerd bij de JD
Ik zit er nog niet heel lang in, maar misschien wel de WhatsApp groep. Het is een 24/7 durende stroom aan discussie en ik houd er niet van om overspoeld te worden met berichten. Ik heb hem dan ook op stil gezet. Het is niet echt een hindernis maar tot nu toe is dat wel hetgeen dat ik het minst leuke vind. De directheid van sommige berichten vind ik niet zo erg, maar het is wel raar dat je die mensen nog niet kent en niet weet wat voor persoonlijkheid erachter zit. Intussen ben ik er wel achter dat het soms meer voor de grap is dan dat mensen het echt serieus opnemen. 

Politiek Team

Jordi de Fouw is sinds 16 oktober voorzitter van het politiek team.

Wat doet het politiek team eigenlijk?
We hebben besloten ons bezig te houden met de inhoudelijke thema’s van Brabant. Dus de gemeentelijke of provinciale politiek. Dat we de standpunten van de JD up to date houden in het Regionaal Politiek Plan (RPP) . Daar staan onze standpunten in dus dat is belangrijk. Ook inhoudelijke discussies over onderwerpen. Hierdoor komen we weer op ideeën waar we wat mee kunnen. Zo kunnen we bijvoorbeeld moties schrijven hiermee voor het aankomende wintercongres in Arnhem (29 feb – 1 mrt). Ook worden we soms gevraagd door het bestuur of we stellingen aan kunnen leveren op een thema voor een debat. We brainstormen dan met elkaar over wat prikkelend zou kunnen zijn.

Zoeken jullie nog mensen voor het politiek team?
Jazeker! Het zou leuk zijn om met meer mensen samen te zitten. Laat het ons vooral weten als je eens mee wilt denken. 

Zoals je hebt verteld bij de vorige vragen studeer je bestuurskunde in Tilburg. Heb je nog spannende plannen met betrekking tot het politiek team?
Mijn studie zorgt ervoor dat ik op veel thema’s en beleidsonderwerpen inzoom. Voorbeelden daarvan zijn klimaatverandering of volksgezondheid. Daarom zit ik al in die stof, ik ken de structuur van de overheid al een beetje en weet de bestuursrechtelijke kant ervan. Dat geeft me wel een goede achtergrond. Aan de andere kant, ik vind het ook weer leuk dat er in het politiek team verschillende mensen met verschillende achtergronden zitten en niet alleen bestuurskundigen. Verder zijn we ook pas net begonnen dus de toekomt van het politiek team ligt nog helemaal open en er kan nog van alles komen.

Fun Facts

Wat is je lievelingseten?
Gebakken zalm

Wat is je lievelingskleur?
Oranje

O, wat koningsgezind!
Haha, dat is niet het idee erachter, eerder omdat het lekker fel is.

Heb je een felle persoonlijkheid dan?
Geen idee, ik heb gewoon als kind besloten dat oranje mijn lievelingskleur is dus dat heb ik erin gehouden. 

Lievelingsfilm/serie?
Mijn favoriete serie is Sons of Anarchy.

Lievelingsbier?
Hertog Jan. Van speciaalbier vind ik dubbeltjes wel lekker, zoals Affligem Dubbel

Geen Bavaria? Dat is nogal populair in Brabant.
Ik kom uit Zeeland, dus voor mij is Bavaria geen goed bier.

Lievelingsboek?
Het is van een serie en het heet Masters of Rome: First Man in Rome. Ik houd wel van geschiedenis, al moet het wel realistisch blijven.

Is er een les die je door wil geven?
Afgelopen zomer ben ik in Indonesië geweest voor een cultureel project en dan merk je heel erg dat denkt te weten hoe dingen als religie en de rol van de staat in elkaar steken. Dat iets zo moet zijn, maar dat dat eigenlijk totaal niet het geval hoeft te zijn. Daarom, mijn tip: wees actief, wees kritisch en twijfel aan je eigen perspectief.

Wat zou je tegen een nieuw lid willen zeggen?
Als je interesse hebt in politiek of maatschappelijk betrokken wil zijn is dit de JD de ideale organisatie om vrienden te maken, je interesses te volgen en jezelf te ontwikkelen.

Categorie: Weblog