#

JD'er van de maand juni: Mathijs van der Loo

03 Jun 2020

#

Iedere maand wordt er een JD'er in het zonnetje gezet. Dat kan allerlei redenen hebben, bijvoorbeeld een nieuw lid, iemand die afscheid neemt of iemand die iets bijzonders heeft gedaan voor onze afdeling. Deze maand interviewen we Mathijs van der Loo. Mathijs is al lang een actief lid van JD Brabant en heeft veel voor de vereniging betekend. Op de AAV in januari redde Mathijs het bestuur door zich in de pauze te kandideren voor KasCo! Naast de JD houdt hij ook erg van schrijven en van fotografie. Mathijs heeft in juni dan ook de bestuursfoto’s genomen.

 

Helaas nog steeds geen afspraak in een cafeetje met een kopje koffie of een biertje erbij, maar alweer het derde interview via Skype! Hoe gaat het met jou in deze bizarre tijden?
Eigenlijk heel goed. Ik werk volop momenteel, vier dagen in de week. Ik werk in het magazijn van de webshop van mijn zus. Ze verkoopt badmode en lingerie. Doordat het al heel snel zo’n goed weer was, had dat een hele goede invloed op de verkoop. We hebben het opeens heel druk gekregen! Die drukte houdt alleen maar aan. Maar dat is alleen maar fijn. Zo kom ik de coronatijden goed door.

Het is natuurlijk wel heel vervelend dat alle JD-activiteiten nu digitaal zijn en niet meer je JD-maatjes, onder genot van een borreltje, kan spreken. Ik probeer ook af en toe naar mijn vriend in Rotterdam te gaan met de trein. Ook al mag het niet helemaal volgens de richtlijnen. Maar je merkt dat het vrij rustig is in de trein. Je moet elkaar toch blijven zien. Anders wordt het toch wel heel zwaar. Dus ik heb eigenlijk weinig te klagen tijdens deze crisis. Dat zal voor vele mensen toch wel anders zijn. Dus wat dat betreft ben ik blij.

 

Waarom ben je ooit lid geworden van de JD (en D66)?
Ik wist dat deze vraag ging komen, dus ik heb er goed over nagedacht. Ik heb ooit de docentenopleiding geschiedenis gedaan. Dan ben je heel veel bezig met het onderwijs, maar ook met de plek die het onderwijs van in de samenleving heeft. Toen was ik al geïnteresseerd om lid te worden bij de JD. Toen ben ik gestopt met die studie en is er niks meer van die plannen terecht gekomen. Toen een paar jaar later, na de Tweede Kamerverkiezingen in 2017, begon het toch weer bij mij te kriebelen. Dus toen heb ik contact gezocht met Stijn Wenders, die kende ik via Twitter. Ik gaf aan dat ik graag een keer bij de JD wilde komen kijken. Hij zei: “Nou, dat komt goed uit. Want we hebben volgende week een nieuwe ledenavond in Tilburg.” Daar ben ik naartoe gegaan en dat was heel gezellig. De sfeer was heel goed. Je wordt met open armen ontvangen in een groep van mensen die je nauwelijks kent, maar waar je wel bepaalde waardes over de samenleving mee deelt. Toen ben ik blijven plakken en ben ik in een maand tijd ook meteen het afdelingsbestuur ingerold.

 

Waarom ben je zo snel het bestuur ingegaan?

Het is altijd wel een dingetje in Brabant om een nieuw bestuur te vinden. Als leden een beetje actief zijn in de afdeling en naar activiteiten komen, dan is het een vrij logische stap om het bestuur in te gaan. Het werd me destijds gevraagd door Liselot. Aanvankelijk had ik er eigenlijk helemaal geen zin in, want ik had ook al een bestuursjaar bij mijn studentenvereniging erop zitten. Ik dacht: niet weer! Maar toen hoorde ik dat je voor de functie van algemeen secretaris maar twee uur per week mee bezig bent. Nou die twee uur, dat kon er wel vanaf! Het was een heel leerzaam half jaartje!

Welke functies heb je allemaal gedaan binnen de JD?
Ik ben begonnen als afdelingssecretaris, dat heb ik een half jaartje gedaan. Na een paar maanden ben ik ook lid geworden van de nieuwe DEMO-redactie. De DEMO lag op dat moment echt helemaal op zijn gat. Oud-voorzitter Wouter van Erkel was toen hoofdredacteur en hij zocht nieuwe mensen. Ik vond schrijven altijd heel erg leuk. Dus dit leek me een leuke kans om me hiermee te bemoeien. Toen heb ik eerst een klein jaartje gewoon in de redactie gezeten en nu al bijna twee jaar als adjunct-hoofdredacteur. En nu maak ik ook nog eens sinds afgelopen januari deel uit van de KasCo van Brabant.

 

Welke functie past het beste bij je?
Dat is toch wel de rol van adjunct-hoofdredacteur bij de DEMO. Als secretaris vond ik het mailcontact met de leden heel erg leuk om te doen, maar notuleren was niet helemaal mijn dingetje. Schrijven vind ik heel erg leuk en ik heb de afgelopen paar jaar goed geleerd hoe ik interviews moet houden met mensen. Dat vind ik reuze interessant, om mensen te interviewen over zaken die hun bezighouden. Of om Achtergrondartikelen over de JD te schrijven. Daar haal ik heel veel energie uit!

 

Hoe gaat het nu met de (digitale) DEMO?
Het is toch best jammer dat we niet meer op papier bestaan. Persoonlijk vind ik dat nog steeds erg jammer. Wat ik geleerd heb van vorig jaar, toen we én papier én digitaal waren, dat het heel moeilijk was om je op twee dingen te focussen. Nu kunnen we alle energie op de digitale demo focussen. Dat heeft zich ook wel uitbetaald in de kwaliteit van de DEMO, vind ik persoonlijk. We hebben er heel veel aandacht en tijd in gestoken. We hebben nu een hele enthousiaste redactie rondlopen en leden weten ons steeds beter te vinden voor ingezonden stukken. Het loopt nu gewoon fantastisch. We hopen ook echt dat we de leden prikkelen om met elkaar over de artikelen in gesprek gaan. Het is jammer dat we dat niet altijd meekrijgen.

 

Wat was het gekste wat je hebt meegemaakt bij de JD Brabant?
Ik ben anderhalf jaar geleden meegegaan naar de twinning naar Barcelona. Dat was wel een heel magisch weekend. Ik kan me herinneren dat we een avondje in onze Airbnb hebben gezeten met drankjes en dat we spelletjes deden. Dan zie je toch een aantal leden binnen de vereniging enorm katjelam worden. Dan denk je: waar ben ik in terecht gekomen? Jullie kennen het beeld vast allemaal wel. Dan was er ook nog het hele bankdrama, maar dat is volgens mij ook allemaal goed gekomen. Niemand slaapt graag op een bank natuurlijk.

 

Wat was het leukste wat je hebt meegemaakt?
Het congresfeest twee jaar geleden in Nijmegen. Een van de best geslaagde congresfeesten waar ik ben bij geweest. De sfeer was gewoon heel erg leuk, ja, überhaupt, Nijmegen is leuk. Het was gewoon op en top. Ik heb tijdens dat weekend ook veel vrienden buiten onze afdeling gemaakt. Ook waren we daar als Brabant samen met en groepje en het ging me echt om de goede sfeer.

Waar heb je je het meest aan geërgerd bij de JD?
Er is een fase geweest binnen de JD Brabant, ruim twee jaar geleden, toen was de sfeer heel anders dan toen ik binnengekomen was. Dit kwam, denk ik, deels door de mensen die de borrels domineerden Dit was een periode dat ik me nu niet zo prettig voelde om op borrels te komen. Er hing naar mijn mening ook best wel een roddelcultuur waar ik me niet prettig bij voelde. Gelukkig heb ik daar het laatste jaar een behoorlijke omslag in gezien. Nu is het weer zoals vanouds.

 

Als je het over mocht doen, wat had je anders gedaan?
Dan had ik toch mijn termijn als afdelingssecretaris afgemaakt. Ik ben natuurlijk op een hele vervelende manier weggegaan. Dat moest ook destijds toen door de hele situatie.

 

Wat was die situatie dan?
Gaan we nu toch ‘The elephant in the room’ benoemen? Ik heb er vaak over nagedacht en het blijft bij me terugkomen. Ik heb toen niet goed voor ogen gehad hoe erg ik mezelf, de afdeling en mijn medebestuursleden hiermee benadeeld heb. Ik heb daar later ook sorry voor gezegd en dat blijf ik ook zeggen. Want ik had het heel graag anders zien lopen. Het belangrijkste is dat je leert van je fouten. Ik heb wel het idee dat mij die kans en ruimte is gegeven afgelopen anderhalf jaar om mij te revancheren binnen de JD. Ik denk ook wel dat mij dat nu gelukt is.

 

Wat was jouw lievelingsbestuur in Brabant waar je zelf niet in zat?

Dan ga ik toch voor Becker I, die waar Jeffrey nog in zat. De afdeling liep toen enorm goed met bestuursleden die wisten wat ze deden. Goede debatten en leuke campagne-acties. Dat zijn momenten dat we ons als vereniging vanaf onze sterkste kant laten zien.

 

Wil je nog een JD’er in het zonnetje zetten?
Ja, eigenlijk wel! Tijdens mijn bestuursjaar zat toen ook Stijn Wenders in het bestuur. Af en toe duurde het even voordat alles voor een activiteit rond was, maar we hadden een hele goede aan Stijn als secretaris organisatie. We hebben daar als bestuur toen heel veel aan gehad. Ik heb dat toen op het moment zelf nooit zo gezien. Maar Stijn heeft echt heel goed werk verricht!

 

Wie verdient er een schop onder zijn/haar kont?
Dat is wel een hele gemene vraag. Nee, ik geef niet snel iemand een schop onder zijn kont.

 

Wat is je lievelingseten?
Lasagne. Ik ben sowieso fan van de Italiaanse keuken. Daar maak je me altijd blij mee.

 

Wat is je lievelingskleur?

Blauw.

 

Lievelingsfilm?

Oeh… gewetensvraag. Ik ben een enorme filmliefhebber. Om een recente te noemen: ‘1917’. Die film liet zo goed zien wat het drama van de Eerste Wereldoorlog was en daarin is het heel goed geslaagd. Het had de Oscar voor beste film eigenlijk moeten winnen, maar ja, dat is mijn mening.

 

Lievelingsbier?

Ik ben sowieso fan van het bier van Jopen.

 

Lievelingsboek?

Ik kijk even naar mijn boekenkast. Het klinkt misschien heel afgezaagd, maar het beste boek dat ik gelezen heb is ‘De ontdekking van de hemel’ van Harry Mullisch.

 

Wie is jouw lievelings JD’er

Dan blijf ik toch even rond mijn eigen bestuur. Onze Miel. Die heeft zo ongelooflijk veel voor de JD Brabant gedaan en daarvoor voor de JD Limburg.

Is er een les wat je door wilt geven?
Ja, ik zeg het vaak: ‘de JD is een leerschool’. Je moet durven op je bek te gaan, daar word je alleen maar beter van. Ik heb het zelf meegemaakt op het congres in Amsterdam, de ALV is geen applausmachine. Daar moet je mee leren omgaan. We hadden al een pittige DEMO-verantwoording met het hele gedoe rondom Felix. Dat overschaduwde het succes van de website waar we heel hard het afgelopen jaar aan hadden gewerkt. Wij waren daar heel trots op en niemand zei daar iets over. Dat stak mij en daar komt deze uitspraak vandaan. Het is vallen en opstaan.

 

Wat zou je tegen een nieuw lid willen zeggen?
Durf jezelf te zijn.

 

Jij bent de interviewer natuurlijk. Wat is er nog niet gezegd?

Ik wil wel gezegd hebben dat het leuk is om zelf een keer geïnterviewd te worden.

Categorie: Weblog