#

JD'er van de maand maart: Chris Dams

05 Mrt 2020

#

Iedere maand wordt er een JD'er in het zonnetje gezet. Dat kan allerlei redenen hebben, bijvoorbeeld een nieuw lid, iemand die afscheid neemt of iemand die iets bijzonders heeft betekend voor onze afdeling. Deze maand interviewen we Chris Dams, beter bekend als Sjefke. Hij is sinds januari algemeen bestuurslid in het bestuur van D66 Eindhoven. Maar wat misschien veel belangrijker is, is dat hij zich enorm heeft ingezet voor JD Brabant!

 

Waarom ben je ooit lid geworden van de JD?

Omdat ik eigenlijk overal een mening over had en toen dacht ik: hier moet ik maar eens iets mee gaan doen. Ik heb altijd D66 gestemd; ik stond altijd al achter het sociaal-liberale. Ik wist er in het begin nog niet alles vanaf, maar ik was het wel altijd al eens met het algemene gedachtengoed. Toen ben ik lid geworden en kwam ik er steeds meer achter dat, zeker bij de JD, de visie echt overeenkwam met mijn gedachten. Ik ben pas drie of vier jaar geleden lid geworden. Toen ben ik niet eens meteen actief geworden. Pas toen ik gebeld werd door Mieltje dat er een activiteit was en met de vraag of ik ook kwam. Toen kwam ik wel een keertje langs. Samen met Loes ging ik toen naar zo’n eerste activiteit. Het ging over framen volgens mij.

 

Waarom ben je actief geworden?

Mieltje heeft me wel echt geactiveerd door mij naar een activiteit te slepen. Anders had ik dat denk ik niet snel gedaan. Dus hij heeft me geholpen om die drempel over te komen. De eerste activiteit was meteen heel interessant. Das was leuk samen met Loes en Merijn, die waren ook net actief lid. We gingen toen een paar maanden lang naar elke activiteit. Tsja, en toen kregen we de vraag: willen jullie het bestuur in? Want anders was er ook niet echt een bestuur. Even over nagedacht… En toen dacht ik: ja. Nou en toen heb ik dat ook gedaan.

Welke functies heb je allemaal gedaan binnen de JD?
Ik ben alleen maar voorzitter geweest, wel twee termijnen. Ik heb ook wel geholpen met het twinningteam, maar Liselot was daar vooral de dragende kracht. Ook had ik als voorzitter een ondersteunende rol bij het congresteam, maar niet heel actief. Beetje geholpen.

 

Wat was het gekste wat je hebt meegemaakt bij de JD Brabant?

Ik zal nooit vergeten dat iedereen met iedereen staat te zoenen. Manen bij mannen en dan twee seconden later mannen met vrouwen. Ik werd echt even tien jaar teruggeworpen in de tijd. Het is net een middelbare school.

 

Een specifiek moment (lachend) was wel dat ik ooit naar de carnavalsactiviteit van de JD ging. Helemaal speciaal verkleed naar Den Bosch. Toen heb ik half Den Bosch afgelopen. Iedereen gebeld en geappt, maar niemand reageerde. Toen heb ik uiteindelijk na twee uur maar de trein terug naar huis gepakt.

 

Wat was het leukste wat je hebt meegemaakt?

Het leukste was dat je mensen laat groeien en iedereen erbij probeert te betrekken. Mensen kwamen soms helemaal uit zeeland voor een congres en die werden dan een beetje buiten de groep gehouden. Als je er dan toch voor kunt zorgen dat zij erbij betrokken worden, dat vond ik het leukste. Dat je positief bent in het leven van sommige mensen. Ik kreeg altijd heel veel waardering van mensen, dat ze het prettig vonden dat ik er was. Da’s fijn.

Waar heb je je het meest aan geërgerd bij de JD?

Vriendjespolitiek. Dat de vriendjes van de voorzitter lid van de maand worden. Alleen haar oogappeltjes.

 Tsja en verder politieke correctheid. Dan denk ik, ga gewoon weg. Sommige mensen zijn echt bezig om hun politieke carrière te starten. Ja, daar kan ik niet zoveel mee. Kijk ik neem het ze niet heel kwalijk. Ze mogen het doen, maar dat zijn mensen waar je niks aan hebt. Ze praten alleen maar andere mensen naar de mond, zonder dat ze progressief bezig kunnen zijn. Dat kan dan niet. Het wordt erger naarmate je hoger in het kader komt.

 

Had je zelf dan nooit de ambitie om voor het landelijk bestuur te gaan?
Jawel. Maar toen werd ik ziek. Ik kan me nog goed herinneren dat ik ziek werd en Dennis nooit contact met me op nam. Hij had meer laffe daden.

 

Neem je hem dat kwalijk?

Kwalijk nemen, kwalijk nemen… Soms merk je dat wanneer je tegenspraak geeft, dat mensen dat op je gaan afreageren. Of op de een of ander manier betaalt gaan zetten. Vooral wanneer mensen het te hoog in de bol krijgen. Voorbeelden als: geen contact meer opnemen, benadelen of slecht over je praten. Ik vind dat triest dat dit al bij een politieke jongerenorganisatie (PJO) al gebeurt. Bij een PJO moet het juist lang leven de lol en progressief zijn en niet carrièregericht.

 

Als je het over mocht doen, wat had je anders gedaan?

Nou… pfoeh, moeilijk. Weet ik eigenlijk niet. We hebben geroeid met de riemen die we hadden. We hadden geen overactief bestuur, wel heel gezellig. Je kon er ook niet harder aan trekken. Ik denk niet dat dat positief was geweest. Ik heb geen spijt van dingen, eerder tevreden.

Wat was jouw lievelingsbestuur in Brabant waar je zelf niet in zat?

Weet ik eigenlijk niet. Het bestuur van Mieltje was heel leuk. Dat was het eerste bestuur dat ik actief meemaakte. Maar laat ik bestuur Elders I zeggen. Zij zijn opgestaan om iets te doen, terwijl ze daar eigenlijk helemaal geen behoefte aan hadden. Die hebben er toch ervoor gezorgd dat er een nog een afdeling is. Brabant levend gehouden!

 

 

Wil je nog een JD’er in het zonnetje zetten?

Dat zijn er heel veel. Het is lastig. Je hebt mensen die uit Brabant zijn vertrokken, maar kei veel voor de afdeling hebben gedaan. Peet, die zich heeft ingezet voor het congresteam en toen echt veel werk heeft verricht. Eliana die nog niet zo actief was en toen heeft geholpen een congres te realiseren. Steve die altijd klaarstaat. Hij heeft me ook goed geholpen de eerste paar maanden. Om me wegwijs te maken binnen de JD en later ook als voorzitter. Dat heeft me heel veel geholpen. Best veel mensen...

 

Wie verdient er een schop onder zijn/haar kont?

Ook best wel veel mensen. Ja, wie niet? Joris, omdat hij toch niet voor voorzitter is gegaan. Peet, omdat hij in Den Haag is gaan wonen Thijs, omdat hij te veel in het kartel gelikt zit. Iedereen die te politiek correct bezig is.

 

Wat is je lievelingseten?

Pizza vegetariana

 

Wat is je lievelingskleur?

Rood-wit

 

Lievelingsfilm?

La vita é bella

 

Lievelingsbier?

Tongerlo PRIOR

 

Lievelingsboek?

Harry Potter

 

Wie is jouw lievelings JD’er

Eliana is geen JD’er, ze is meer D66. Dus… Thijs.

Is er een les die je door wilt geven?

Dat je gewoon niet alles serieus moet nemen en mensen in hun waarde proberen te laten. Mensen moeten altijd naar een activiteit durven komen in alle rust en vrijheid.

 

Wat zou je tegen een nieuw lid willen zeggen?

Als je lid van AJAX bent, hoef je niet te komen. Dan ben je niet welkom.

Categorie: Weblog