#

JD'er van de maand mei: Loes Klaren

04 Mei 2020

#

Iedere maand wordt er een JD'er in het zonnetje gezet. Dat kan allerlei redenen hebben, bijvoorbeeld een nieuw lid, iemand die afscheid neemt of iemand die iets bijzonders heeft gedaan voor onze afdeling. Deze maand interviewen we Loes Klaren. Loes is een zeer actief lid van JD Brabant en heeft heel veel voor de vereniging betekend. In april heeft ze een hele mooie lezing gehouden over vonnisafspraken en de veranderingen in het Nederlandse rechtssysteem. Loes is student rechtsgeleerdheid en heeft stage gelopen bij het Hof in Den Bosch. Deze Brabantse ga je ooit nog tegenkomen in een rechtbank, maar dan niet als verdachte natuurlijk!

 

Dit is het tweede interview via Skype. Hoe ga jij met de Coronacrisis om?
Ik sta er redelijk nuchter in. Naarmate de tijd verstrekt, wordt het steeds lastiger om binnen te blijven. Ik ben een heel sociaal persoon en een groot deel van mijn leven bestaat uit afspreken met familie en vrienden. Ik begin me een beetje opgesloten te voelen. Ik begrijp het wel allemaal goed en ik houd me aan de regels. Dat moet iedereen doen, vind ik. Ik zie nu alleen Jim en mijn ouders. Ik voel dat het zijn tol begint te eisen, bij heel Nederland denk ik. Dus ik hoop op snel wat verlichting.

 

Waarom ben je ooit lid geworden van de JD.
Dat is denk ik het standaard antwoord, maar ik wilde lid worden van D66. Ik wilde meer doen en me meer in politiek verdiepen. Toen werd me aangeraden om ook een JD-lidmaatschap af te sluiten. Dat leek me eigenlijk nog interessanter, omdat dat met leeftijdsgenoten was.

Waarom ben je actief geworden?
Ik wist helemaal niet wat het inhield toen ik me inschreef voor de JD. Maar… Toen werd ik door Mieltje gebeld met de vraag of ik zin had om langs te komen bij een activiteit. Ik was toen heel zenuwachtig. Ik dacht dat het veel voorstelde en allemaal heel formeel zou zijn. Er waren gelukkig meer nieuwe mensen, zoals Chris. Toen zijn we met zijn allen tegelijk binnengelopen en toen was het eigenlijk heel gezellig. Dus het viel allemaal heel erg mee. Ik voelde me op mijn gemak vanaf het begin.

 

Wanner wordt Jim (de vriend van Loes) nou eens lid?
Ga daar maar niet van uit. Als ik op een kieslijst sta, dan stemt hij op me. Maar puur op mij als persoon, niet op de partij.

Welke functies heb je allemaal gedaan binnen de JD?

Nadat ik dus naar een paar activiteiten was geweest, kwam al snel de vraag of ik in het bestuur wilde. Ik heb toen eerst een half jaar de functie algemeen bestuurslid gedaan. Maar dat was vooral puur ondersteunend en veel notuleren. Ik wist toen ook nog niet goed of ik echt een hele actieve rol binnen het bestuur wilde innemen. Daarna ben ik doorgestroomd naar promotie. Dat vond ik wel heel leuk om te doen vanwege het sociale aspect. Ik vond het leuk om nieuwe leden te werven. Ik deed al wel redelijk dezelfde taken als algemeen bestuurslid, alleen ledenwerving kwam erbij. Dat paste wel bij mij. Zo heb ik jou ook op die manier binnen gehengeld!

 

Wat was het gekste wat je hebt meegemaakt bij de JD Brabant?
Ow God… Daar moet ik echt even over nadenken. Echt zoveel. Het congres in Enschede, dat was mijn eerste congres. Dat war er ook meteen één voor in de boeken. Er was toen een heel leuk congresfeest. Op een gegeven moment stonden we met de afdeling Brabant in een kringetje ‘Brabant’ van Guus Meeuwis te zingen. Aan dat moment hebben we ook een leuk GIF’je overgehouden. De ochtend daarna gingen we met een groepje lunchen ergens in een kroegje in Enschede. Hoewel Thijs en ik allesbehalve honger hadden, bestelde Chris naast ons een enorme sandwich. We waren daar als Brabant echt één afdeling, heel hecht.

Net als bij het congres in Nijmegen. Dat was ook wel heel gezellig, toen zaten we allemaal buiten op een grasveldje. Dat soort dingen blijven je wel bij. Na een dag inhoud, borrelen met een hele grote groep. Die mensen worden echt je vrienden in een korte tijd. Dat is het leuke aan de JD!

 

Waar heb je je het meest aan geërgerd bij de JD?

Ik erger me eraan dat er een beetje wordt neergekeken op JD Brabant. Terwijl we best wel goede standpunten naar voren brengen. We worden soms weggezet als die irritante Brabanders. Het is nu wel al een stuk minder dan voorheen, maar dat vond ik mijn bestuurstijd wel heel opvallend.

Als je het over mocht doen, wat had je anders gedaan?

Dan had ik iets meer tijd gestoken in mijn bestuurstaken. Ik had het allemaal wat onderschat. Ik rolde er een beetje in en dacht: als niemand het wil doen, doe ik het graag. Maar er ging wel heel veel tijd inzitten, tijd die ik eigenlijk niet had. Dat had ik wel iets anders aan kunnen pakken, beter prioriteiten stellen. Bijvoorbeeld iets meer structureel promoten of andere afdelingen erbij betrekken. Afgezien van de congresfeesten, bleven mijn contacten bleven beperkt tot JD Brabant. Ik had altijd wel een goede klik met de promotiemensen, maar die zag je dan ook niet vaak. Daar had ik wel meer mee willen doen, maar dat ligt aan mij. We zijn ook niet vaak als bestuur langs gegaan bij een andere afdeling. Dat vind ik wel jammer.

 


Wat was jouw lievelingsbestuur in Brabant waar je zelf niet in zat?

Die van Mieltje. Ik weet niet of dat Ruland I of II was? Ik denk II. Het bestuur dat mij heeft benaderd. Het bestuur met Linda, Stijn, Joeri en Matthijs volgens mij. Zij hebben mij echt geïntroduceerd bij de JD en toen ben ik blijven hangen.

 
Wil je nog een JD’er in het zonnetje zetten?

Ja! Ik wil Liselot in het zonnetje zetten. Ze doet heel veel voor de JD, terwijl ze daar geen eer voor vraagt. Twinningen organiseren doet ze vrijwel moeiteloos en vaak met de grootste verantwoordelijkheid. Ze vraagt daar ook helemaal geen dank voor, dus ik wil daar nu graag mijn dank voor uitspreken! Voor alles wat ze voor de JD heeft gedaan.

 

Wie verdient er een schop onder zijn/haar kont?

Mensen die zich voornamelijk bezighouden met D66 en daardoor soms de kernwaarde van de JD vergeten en waar wij voor staan en allemaal doen.

 

Wat is je lievelingseten?
Ik hou echt van heel erg ongezond eten. Toch wel Mc Donalds denk ik, dat is mijn guilty pleasure. Een Big Mac menu met kipnuggets. Dat is echt iets waar ik naar kan uitkijken soms. Ik heb ook al van twee mensen van de JD een Mc Donalds-cadeaubon gekregen op mijn verjaardag. Nu eet ik het niet meer zo vaak, want mijn vriend houdt niet van Mc Donalds. Heel raar, want vroeger at ik het echt vaak. Ik heb er nu ook alweer zin in.

 

Wat is je lievelingskleur?

Ik denk… lichtgroen of lichtblauw. Van de kleur groen word ik blij. Het is een vrolijke kleur en het doet me denken aan de natuur. Lichtblauw vind ik heel mooi voor meubels, als kleur voor in je huis en voor kleren.

 

Lievelingsfilm?

Notting Hill als ik wil wegzwijmelen. Mamma Mia als ik het leven wil vieren.

Lievelingsbier of wijn?

Viognier als lievelingswijn en gewoon normaal bier vind ik het lekkerst. Gewoon pils. Maar niet Bavaria. Slechte Brabander, ik weet het. Maar het is gewoon water. Ik snap niet dat dat het Brabantse bier is. Beschamend.

Lievelingsboek?

Ik zit nu in ‘De zeven zussen’ te lezen. Heel cliché. Het is een boekreeks van zes boeken. Elk boek gaat over een zus, haar levensverhaal. Er zijn maar zes zussen, dus misschien komt er nog een zevende. Het greep me meteen. Het is een combinatie van romantiek en historie. Intrigerend verhaal. Een soort combinatie van de tijd van nu en tijd van vroeger. Een aanrader!

Wie is jouw lievelings JD’er

Eigenlijk alle Brabanders wel. Met name natuurlijk de Mamma Mia-clan met Liselot, Linda, Eliana en Annelies. Daar heb ik ook goede herinneringen aan. Met zijn allen naar de musical.

 

Is er een les die je door wilt geven?

Pluk de dag en geniet van het hier en nu.

 

Wat zou je tegen een nieuw lid willen zeggen?

Wees niet bang om jezelf te zijn. We zijn een hele open groep. We sluiten nieuwe mensen heel snel in onze armen. Binnen de JD kunnen veel nieuwe vriendschappen ontstaan.

 

Wat is er nog niet benoemd?

Ik heb de JD afgelopen tijd heb gemist. Ik was wat minder actief door mijn master. Maar ik ga weer vaker komen en ik heb weer zin in de komende tijd, ondanks Corona.

Categorie: Weblog