#

JD'er van de maand september: Iris Vulders

16 Sep 2020

#

Iedere maand wordt er een JD'er in het zonnetje gezet. Dat kan allerlei redenen hebben, bijvoorbeeld een nieuw lid, iemand die afscheid neemt of iemand die iets bijzonders heeft gedaan voor onze afdeling. Deze maand interviewen we Iris Vulders. Iris was pas net lid toen de Coronacrisis uitbrak, maar dat hield haar niet tegen, want ze werd juist in deze tijd actief. Eerst louter vanachter haar computer tijdens de ZOOM-activiteiten, maar nu gelukkig ook weer bij onze fysieke activiteiten. Dit kan natuurlijk alleen maar beloond worden met de eer als JD’er van de Maand september.

We kunnen gelukkig weer gewoon een biertje op het terras drinken. Hoe gaat het?

Goed! Mijn studie Toegepaste Biologie gaat maandag beginnen, maar die is voor het grootste deel dus online. Eigenlijk zal ik dus niet heel veel op school komen volgend jaar, aangezien we blijkbaar maar één dag in de week fysiek les mogen hebben en die dag in mijn geval voornamelijk buiten zullen plaatsvinden. Een soort herfstexcursies voor volwassenen zeg maar. En daarnaast krijg ik ook nog eens een labjas voor mijn studie, hoe cool is dat?

Ja, dat brengt mij wel tot de verleiding om ook jouw studie te doen.

Maar echt, iedereen die mijn studie doet gaat helemaal los op die labjassen. Ik heb dus al wat gelijkgezinden gevonden.

Net als dat de Jonge Democraten natuurlijk je gelijkgezinden zijn. Waarom ben je ooit lid geworden?

Op de middelbare school heb ik altijd al in de debatclub gezeten en daar was ik nog al fanatiek in. Daarnaast was ik grote fan van Rob Jetten. Maar dan bedoel ik ook écht een hele grote fan. Als in, telkens als Jetten in het nieuws kwam riep mijn moeder me en dan stormde ik er meteen aan om naar hem te komen kijken.

Ik geloof niet dat Jetten zoveel groupies heeft. Waar komt je obsessie vandaan?

Ik denk voornamelijk doordat hij zo jong de politiek in ging en zijn standpunten zo rustig en duidelijk uitlegt. Als lid van een debatclub sprak dat me gewoon echt ontzettend aan. Toen had ik ooit met mijn debatclub een debat op het provinciehuis en daar zat Joris (niet lange Joris of korte Joris, red.) van de Jonge Democraten in de jury. Toen raakten we aan de praat en toen leek het me daardoor ook wel leuk om bij de Jonge Democraten te komen. Jeroen heeft me diezelfde dag nog ingeschreven en sindsdien ben ik lid. Of nou ja, er ging toen blijkbaar iets fout, waardoor ik officieel pas echt sinds een maand of twee lid ben. Hier pest Joris (dit keer wel lange Joris, red.) me nog wekelijks mee. Maar goed, toen ging ik naar mijn eerste activiteit en meteen wist ik dat dit mijn soort mensen waren en dat ik niet meer weg wilde eigenlijk.

 Wat maakt ons dan jou soort mensen?

Ik vind het sowieso heel leuk om met gelijkgestemden te praten, mensen met dezelfde grondwaarden. Zelf heb ik wat Thierry-fans in mijn vriendengroep, want ja, ik woon in een klein dorp. Dus met mijn vrienden kan ik niet echt goed over de politiek praten, ik mag de JD zelfs niet meer benoemen van mijn vrienden.

Wat doe je allemaal in de afdeling?

Ik heb nog geen bestuur gedaan, of eigenlijk sowieso niet veel binnen Brabant. Wel zit ik in het cogresteam voor het wintercongres in Zeist. Dus ik zet me landelijk wel een beetje in, maar in Brabant heb ik nog niet veel gedaan.

Wat is het gekste wat je hebt meegemaakt binnen de JD?

Oeh, heb ik heel veel gekke dingen meegemaakt? Ik ben wel op verenigingsweekend geweest natuurlijk en daar heb ik vooral geleerd dat je Manon met een dekentje niet kan vertrouwen. Ja, we zaten buiten en we waren aan het weerwolven, maar ik had het koud, dus ik vroeg Manon een dekentje. En schat dat het is, ze haalt zowaar een dekentje voor me. Maar ja, toen kreeg ik dat dekentje en daar zat toen een fles Ice in, dus die moest ik toen ad’ten.

Wat is het leukste wat je hebt meegemaakt binnen de JD?

Nou, ik vind dit interview wel echt leuk. En natuurlijk dat ik mijn obsessie voor de McDonalds kan delen met Joris.

Waar heb je je het meest aan geërgerd aan de JD en waarom?

Nou, ik erger me vooral aan mezelf. Vaak dan wil ik echt heel graag naar een activiteit komen, maar ik heb het best wel druk vaak en dan kan ik niet komen. Daar baal ik dan van, maar dan lijkt het een beetje of ik de ego van de JD alleen maar aan het strelen ben.

Zou je iemand van JD Brabant in het zonnetje willen zeggen?

Dan zou ik Marit graag in het zonnetje willen zetten. Ik kijk eigenlijk wel een beetje op naar Marit, ik vind haar zo’n powervrouw. Gewoon hoe ze dingen organiseert, hoe ze met leuke ideeën komt en zich altijd zo inzet voor JD Brabant. Ik denk ook wel echt dat ze heel gezellig is binnen een bestuur, dus ja.

Wat is je lievelingseten?

Ik hou heel erg van Italiaans, maar ik eet geen vlees. Maar ja, Italianen dus wel. Een vegetarische Carbonara is altijd wel top, maar dan wel de originele zeg maar. Dus niet die soort waar je er créme fraiche en knoflook en zo bij pleurt.

Wat is je lievelingsfilm?

Mama Mia of Belle en het Beest.

Wat is je lievelingsboek?

Heb ik niet. Ik lees een hele hoop, en elk boek dat ik lees vind ik fantastisch. Het is een beetje kiezen tussen wie je lievelingskind is ofzo.

Wat is je lievelingskleur

Blauw

Bier of wijn?

Bier

Welke?

Ik drink graag witbier. En ik hou wel van Grolsch, maar dat is echt erg, want ik woon in een boerendorpje in Brabant. Daar drinken we Bavaria en word ik een beetje verfoeid doordat ik dus Grolsch drink.

Wil je nog iets doorgeven?

Nou, in ieder geval dat mijn leven een stuk leuker is geworden sinds ik lid ben van de JD en dat ik het iedereen dus aan kan raden.

Heb je nog iets dat je nieuwe leden wil zeggen?

Gewoon komen, je leert heel snel mensen kennen en het is echt heel gezellig.

Categorie: Weblog