#

JD'er van de maand: Steve Bertens

03 Nov 2019

#

Vanaf november wordt er iedere maand een JD'er in het zonnetje gezet. Dat kan allerlei redenen hebben, bijvoorbeeld een nieuw lid, iemand die afscheid neemt of iemand die iets bijzonders heeft betekend voor onze afdeling. Deze maand interviewen we Steve Bertens, oud voorzitter van onze afdeling, lid geweest van de werkgroep justitie en intussen ook aankomend vader. Vandaag is helaas zijn laatste dag als JD'er, wat voor ons natuurlijk reden was om nog wat laatste vragen te stellen.

Waarom ben je ooit lid geworden van de JD?
Ik ben lid geworden omdat ik lid wilde worden van D66, en zoals zoveel mensen koos ik voor het combilidmaatschap.

 

Waarom lid geworden van D66?
Dat was in de tijd dat het met D66 net weer wat beter ging. Pechtold was toen één van de weinige politici die écht aan het ageren was tegen Wilders. Ik voelde me altijd al wel verbonden met de partij, maar dat was een moment dat ik dacht: laat ik nu gewoon lid worden en kijken wat het me brengt.

 

Waarom ben je actief geworden?
De JD leek mij een makkelijke manier om in te stappen, om wat mensen van mijn eigen leeftijd te ontmoeten en dan te zien hoe het bevalt. Ik zag dat de toenmalige subafdeling ‘s-Hertogenbosch bij elkaar zou komen in een café in het Paleiskwartier. Toen ik binnenkwam stond er een hele groep mannen in pak, compleet met stropdas, aan de bar. Ik dacht: als dit de groep JD’ers is, dan hoef ik er niet zo nodig bij. Even later keek ik naar links en daar zaten 3 jongens aan een tafel in normale kleding. Dat bleek de JD te zijn, dus daar ben ik bij gaan zitten en we hebben de hele avond over politiek gepraat en bier gedronken. Vanaf dat moment leek het me een club waar ik me thuis zou kunnen voelen.

 

Welke functies heb je allemaal gedaan binnen de jd?
In Brabant eerst promotie, daarna voorzitter. Vervolgens heb ik landelijk Scholing en Vorming (nu: Talentontwikkeling) gedaan. Daarna heb nog een aantal teams gedaan (lustrumteam, introteam, symposiumteam, congresteam) en ben ik actief gebleven als trainer.

 

Wat was het gekste wat je hebt meegemaakt bij de JD Brabant?
In Brabant vooral veel leuke dingen, ik herinner me vooral de promotie-acties die we hebben gedaan. Arend Meijer had al eens, voordat ik actief was, de campagnebus van D66 geleend om een nachtje uitgaanspubliek te pendelen tussen Tilburg en Den Bosch ter promotie van de nachttrein. Wij hebben later dat thema weer opgepakt en er twee acties mee gedaan. We hebben, toen de proef met de nachttrein vanuit de provincie begon, de geboorte gevierd met beschuit met muisjes, die we toen ’s nachts op het station zijn gaan uitdelen. Toen de proef weer stopte hebben we de nachttrein ten grave gedragen, compleet met uitvaart en condoleance. Daar werden mensen toen boos over, ze zeiden dat het niet kon en dat dat te gevoelig zou zijn. Maar dat soort acties, waarmee je ook wat reacties kon uitlokken, waren juist leuk om te organiseren. En het was altijd een goed excuus om weer met z’n allen op stap te gaan, waar dan nog meer gekke dingen gebeurden. Maar daar zal ik hier niet teveel over vertellen.

 

Wat was het leukste wat je hebt meegemaakt?
Landelijk zal ik me altijd het organiseren van introweekenden of kaderweekenden herinneren. Dan huurden we op vrijdag een busje in Den Haag, gooiden we die bus vol met kratten bier en andere boodschappen en reden we naar een boerderij in Bodegraven of Nunspeet. De hele avond pendelen tussen station en locatie om iedereen op te halen, maar dan was iedereen er en kon het weekend pas beginnen. De borrel duurde dan tot 3 uur, dan moest je alles nog schoonmaken en lag je om half 5 in bed. Ging om 7 uur weer de wekker, omdat je iedereen uit bed moest krijgen en ontbijt moest maken. En dan kwam ‘s middags Arend Jan Boekesteijn, of Jort Kelder, helemaal naar de middle of nowhere gereden om een aantal politiek geïnteresseerde jongeren iets te vertellen. Soms bleven die sprekers hangen voor het feestje en liep het uit de hand. Prachtig was dat.

Waar heb je je het meest aan geërgerd bij de JD?
Ik vind dat we onszelf op een gegeven moment een beetje te serieus zijn gaan nemen. Het is heel goed om over dingen na te denken, maar ik mis soms een beetje het opportunisme, wat volgens mij ook gewoon bij de JD moet horen. De mensen vind ik echt nog steeds heel leuk, maar zelf ben ik niet meer zo geneigd iets te doen bij de JD.

 

Vind je het nu te serieus?
Ja, soms wel. Ik snap dat je landelijk niet alles kan doen en zeggen en dat er ook vanuit D66 wel kritisch naar gekeken wordt. Maar ik vind dat de JD-voorzitter op het D66 congres alles moet kunnen zeggen, zonder dat hij gevraagd wordt dingen niet te zeggen of er achteraf op aangesproken wordt. Ik ben juist lid geworden van de partij omdat het een partij is van pragmatisme. Dingen vinden of doen omdat het altijd zo geweest is, of omdat je het principieel zo vindt, hoort niet zo bij D66. Ik vind het juist goed om open te staan voor andere visies en ik heb het idee dat we dat soms een beetje kwijt zijn geraakt. We zijn soms zo overtuigd van ons eigen gelijk dat we mensen die er net iets anders tegenaan kijken, ook binnen de partij, niet de ruimte te geven om bepaalde zaken ter discussie te stellen. Dat vind ik jammer.

 

Wat vond je van de brief van Annabel?
Die vond ik slecht, als je het hebt over overtuigd zijn van je eigen gelijk, dan was dit een goed voorbeeld. Ik vond het van een toon die ik niet gewend ben van de JD en ook niet van D66. Wat ik eerder zei over opportunisme vind ik nog steeds, je moet soms dingen scherp formuleren om de discussie aan te zwengelen, maar de toon van de brief was zó neerbuigend. Daarmee bereik je je doel ook niet. Ik heb Annabel overigens wel hoog zitten, ze heeft al veel over zich heen gehad dus ik wil er ook niet teveel aandacht aan geven. Foutjes mogen gemaakt worden, er is genoeg over gezegd.

 

Als je het over mocht doen, wat had je anders gedaan?
Ik heb ook fouten gemaakt, maar ik denk dat dat erbij hoort. Heel cliché, maar de JD is een leerschool. Met de kennis van nu zou ik dingen anders doen, maar dat betekent niet dat ik ergens spijt van heb.

 

Zou je het over willen doen?
Nee hoor, mijn tijd is wel geweest.

 

Wat was jouw lievelingsbestuur in Brabant waar je zelf niet in zat?
Ik noem dan toch het bestuur-Cerneus en het bestuur-Bolder. Dat waren besturen die het echt supergezellig hadden met elkaar. Dat trok mensen aan omdat het zo leuk was, mensen wilden daarbij horen. Ook als er weinig mensen naar activiteiten komen, moet je er als bestuur zelf iets leuks van maken. Daar begint het allemaal mee.

 

Wil je nog een JD’er in het zonnetje zetten?
Mieke en Miel omdat ze allebei heel veel hebben gedaan voor de JD. Zij hebben allebei een keer een vette tegenslag gehad en zijn daarna doorgegaan en hebben nog allerlei functies vervuld. Mieke heeft die erkenning volgens mij ook wel gehad, en Miel heeft dit jaar natuurlijk de Jan-Willem Bertens trofee gewonnen. Dat heeft hij echt verdiend. Het komt misschien niet altijd zo over, maar het is een jongen die het echt heel goed bedoeld en waar je op kunt rekenen.

 

Wie verdient er een schop onder de hol?
Peet Wijnen, Michiel van der Linden, Stijn Wenders – en eigenlijk alle andere mensen die buiten Brabant zijn gaan wonen.

 

Wat is je lievelingseten?
Ik vind heel veel lekker, maar het allerlekkerst vind ik pasta met garnalen. Gewoon omdat het heel simpel is, en dus niet veel tijd kost en toch superlekker is.

 

Ingrediënten:

pasta, olijfolie, 2 tenen knoflook, 1 gedroogde peper, garnalen en evt. cherrytomaten.

Bereidingswijze:

  • Kook de pasta
  • Schenk ondertussen flink wat olie in de wok
  • Snijd of pers de knoflook en voeg toe
  • Snijd de gedroogde peper en voeg toe
  • Garnalen in de pan, niet te lang, een paar minuten. Zorg dat ze niet te droog worden.
  • Giet de pasta af, voeg de pasta toe.
  • Klaar! Voeg nu evt de gehalveerde tomaatjes toe.

Wijnadvies: Verdejo of Sauvignon Blanc.

 

Wat is je lievelingskleur?
Rood

 

Lievelingsfilm?
Fight Club

 

Lievelingsbier?
Ik hou van blond. La Chouffe of La Trappe blond.

 

Lievelingsboek?
De ontdekking van de hemel

 

Wie is jouw lievelings JD’er
Mieke natuurlijk

 

Na Mieke?
Dat kan ik niet zeggen, er zijn zoveel leuke mensen bij de JD. Dan zou ik mensen tekort doen.

 

Is er een les wat je door wil geven?
Maak er iets leuks van. De JD is de perfecte plek om dingen uit te proberen, ludieke acties, stukjes schrijven, mensen boos maken, fouten maken. Zoals ik al eerder zei, ik vind het goed dat je tot op zekere hoogte probeert dingen zo serieus mogelijk te doen. Maar soms moet je gewoon iets beginnen waarvan je van tevoren niet goed weet hoe het afloopt, daar leer je het meest van.

 

Wat zou je tegen een nieuw lid willen zeggen?
Kom gewoon kijken, is leuk!

 

Wat is er nog niet benoemd?
Ik klink nu vast als een oude zeikerd, maar die weekenden die we vroeger hadden, waarop we zelf alles moesten organiseren, waren toch leuker. Tegenwoordig zitten we in een StayOkay en wordt alles geregeld, maar die weekenden op de hei waarin we zelf kookten, zelf bier haalden en zelf ’s ochtends eieren bakten hadden toch wel z’n charme.

 

Wat ga je missen?
De mensen. Gewoon, dat je naar een willekeurige activiteit komt en iemand leert kennen met wie je de hele avond over politiek kunt lullen.

 

Categorie: Nieuws Politiek Weblog