#

JD'er van de zomermaanden: Peet Wijnen

01 Aug 2020

#

Iedere maand wordt er een JD'er in het zonnetje gezet. Dat kan allerlei redenen hebben, bijvoorbeeld een nieuw lid, iemand die afscheid neemt of iemand die iets bijzonders heeft gedaan voor onze afdeling. Deze maand interviewen we Peet Wijnen. Peet loopt al een hele tijd mee bij JD Brabant, maar heeft ons enkele jaren geleden (officieel) helaas verlaten om zijn heil te zoeken in het mooie Den Haag. Ondanks dat staat Peet altijd klaar om ons een handje te helpen, bijvoorbeeld bij onze online AAV als technisch voorzitter, en is hij nog een graag geziene gast op borrels.

Helemaal in stijl zitten we hier met een biertje voor ons. Hoe is het met jou allemaal?

Wel goed eigenlijk! Ik begin half juli met een nieuwe baan als beleidsadviseur wonen voor drie gemeenten in de bollenstreek. Daarnaast is het dit jaar gelukkig toch nog mogelijk op vakantie te gaan!

Waarom ben jij ooit lid geworden van de JD?

Ik was een jaar of 17 toen ik officieel lid werd, maar ik werd pas echt actief toen ik 22 was. De politiek heeft me eigenlijk altijd al geïnteresseerd. Voornamelijk door de discussies bij mij thuis met mijn opa, die vroeger een raadslid was. Daarnaast waren mijn ouders boeren, en zoals je waarschijnlijk wel weet worden die altijd erg beïnvloed door de politiek, helaas naar hun mening vaak negatief. Mijn moeder zei altijd dat als je iets wil veranderen, dat je dan zelf actief moet worden in de politiek. Vandaar dat toen ik een bericht zag in de nieuwsbrief van JD Brabant dat ze op zoek waren naar leden voor de werkgroep politiek, dat ik me meteen heb aangemeld. Dan kom je daar terecht in zo’n mooi, welbekend achterafzaaltje ergens, maar het voelde daar wel meteen goed.

Nu heb ik ook de archieven doorgespit en zo ben ik erachter gekomen dat je ook bestuur hebt gedaan. Waarom heb je daar voor gekozen?

Het klopt inderdaad dat ik een jaar bestuur heb gedaan ja. Ik probeerde zolang mogelijk de boot af te houden, maar toen was ik plotseling het langst-actieve lid zonder enige bestuurservaring. Toen werd me gevraagd of ik bestuur wilde doen. Eerst dacht ik, ik kan wel een beetje met getallen omgaan, dus dan word ik wel penningmeester. Maar zo makkelijk kwam ik er niet van af, aangezien de andere leden zoals Hannah, Thijs en Mitchel vonden dat ik écht voor voorzitter moest gaan. Na dit ietwat dwingende advies heb ik dat dus toch maar gedaan.

Natuurlijk heb ik dit wel met plezier gedaan. Destijds was Zeeland binnen de afdeling een provincie waar we nog best actief waren. Ik heb in mijn bestuursjaar geprobeerd om daar meerdere activiteiten op te zetten, maar dat was toch nog iets te lastig. Toen hadden we in de rest van de afdeling nog regiocommissies, die per stad activiteiten organiseerden. Dit werkte echter al enige tijd vrij matig, omdat we voornamelijk bezig waren met ervoor te zorgen dat de regiocommissies genoeg leden hadden. Op die manier hielden we minder tijd over om zelf leuke activiteiten te organiseren of om stukken te schrijven. Daarom is er op het eind van mijn bestuursjaar gestopt met de commissies om zo extra te gaan focussen op de activiteiten. Met name onze opvolgers in het bestuur de Wit hebben dit opgepakt.

 

Welke functies heb je allemaal binnen de JD gedaan?

Pfoe, daar vraag je me wat. We noemden al afdelingsvoorzitter en de werkgroep politiek. Daarnaast nog het lidmaatschap van enkele afdelingcommissies. Landelijk heb ik vervolgens nog zitting gehad in de landelijke kascommisie (Kasco), de orientatiëcommissie (OrCo) en de werkgroep Ruimte & Mobiliteit, waarvan ik ook enkele jaren de portefeuillehouder (PoHo) ben geweest. Dan vergeet ik vast een paar ad-hoc’s commissies bij andere afdelingen. Maar wat ik niet mag vergeten is natuurlijk het congresteam voor het JD-congres in Eindhoven!

 

Welke functie past het best bij je?

Dat zijn de functies waar ik vanaf de zijlijn mijn bijdrage kan leveren, zoals bij de OrCo (commisie die helpt kandidaten voor het landelijk bestuur te zoeken) en de Kasco (commissie die de financiën controleert). Ik loop nu al een hele tijd mee bij de Jonge Democraten en ik zie daardoor vaak verbeterpunten of manieren om de organisatie nog beter te maken. Het roepen in het openbaar is leuk, maar vaak te laat en met weinig nuttig, dus doe ik dat steeds meer in de wandelgangen. Dat is niet persé omdat ik niet extravert ben of niet in de spotlights wil staan, maar ik zie mezelf liever als een ondersteunende kracht. Als niemand ervoor kiest om wél de leiding te nemen, dan neem ik die rol wel graag over, zoals ik ook heb gedaan als voorzitter. Maar als het niet nodig is, dan blijf ik liever de vereniging aansturen vanaf de achtergrond.

Wat is het gekste wat je bij de JD hebt meegemaakt?

Dit is een moeilijke vraag zeg! Er zijn erg veel momenten die op zichzelf al legendarisch zijn, meestal wel met drank. Ik hou die verhalen er deze keer wat buiten, dus ik ga voor een kleine sidestory in een weekend vol gekke en hilarische dingen. Tijdens het lustrum van 2014 was er een galaweekend in Baarlo. Op zaterdag waren er overdag serieuze sessies. Eentje ging over hoe de JD Nederland in 2040 zag. Dat was georganiseerd door de DEMO (het ledenblad van de democraten), destijds onder de leiding van Mart. Aan het eind van de sessie werd vermeld dat ze flip-overs met alle input netjes gingen verzamelen en verwerken in een DEMO en winnend idee gingen kiezen. Iedereen geloofde het wel, tijd voor veel wijn tijdens het diner en het galafeest (Daar kunnen Miel en Steve meer details over delen). Op zondag  was er nog een afsluitende spreker. Ik kwam de zondag bijtijds aan bij de sprekersessie. En wat schetst mijn verbazing, hangen al die uiterst belangrijke flip-overs daar nog. Dus ik die netjes in veiligheid gebracht door ze in mijn koffer te stoppen. Ik zou Mart het wel laten weten na afloop. Dus ik dat gedaan middels een DM via twitter (destijds nog een ding, zeker bij Mart), maar wat denk je, geen reactie. Dus toen zat ik thuis met al die flip-overs, nog maar eens een foto van die dingen gemaakt en toen gaan uitbrakken.

Enfin, in Baarlo waren ze er na drie uur zoeken ook achter gekomen dat iemand die flip-overs had veilig gesteld en toen zag Mart eindelijk dat berichtje. Hij bleek in eerste instantie wat bozig te zijn heb ik achteraf gehoord. Maar als een echter sportieveling heeft hij me ongeveer twee maanden later uitgenodigd voor een middagje drinken in Amsterdam als dank voor het bewaren. Dat we daarbij op den duur terecht kwamen bij een of andere shisha-lounge waar we duidelijk buiten de doelgroep vielen gaf het verhaal wel een tintje. Maar goed, het gekste verhaal van dat weekend was het natuurlijk totaal niet.

Wat is het leukste wat je binnen de JD hebt meegemaakt?

Dit is nog een veel lastigere vraag, maar ik ga het oplossen met een heel clichématig verhaal. Al een paar jaar wordt eind juni de JD Duathlon, bestaand uit fietsen en hardlopen in Scheveningen georganiseerd. Na wat actief op mij inpraten door Christiaan deed ik in 2016 voor het eerst mee. Ofja, hij mompelde iets met sport en bier. Omdat ik ’s avonds nog een feestje in Rotterdam had leek het me niet handig om met mijn wielrenfiets te komen. Dus ik deed mee met een OV-fiets, kansloos tegen onder andere Christiaan en Rutger met hun wielrenfietsen en mountainbikes. Echter viel dat wel mee, het fietsen ging erg vlot en ik herstel snel, dus het hardlopen ging redelijk lekker. Kers op de taart was natuurlijk dat ik Christiaan 100 meter voor de finish in het zand zag vallen en ik hem zodoende nog net kon inhalen om zo als eerste te eindigen. Daarna was er een borrel met deelnemers en de organisatie, zoals Duygu, Danny en natuurlijk Floris. De borrel liep tegen een eind, maar het was nog lang geen tijd om naar Rotterdam te gaan, dus wat te doen? Toen stelde Duygu voor dat ik met haar meeging naar Den Haag - ze had daar afgesproken met een paar andere JD-vrienden om te eten - voordat ik zou afzakken naar Rotterdam. Zo gezegd, zo gedaan, ik met de fiets naar het Buitenhof en daar gewacht op de met de tram reizende Duygu. Dat bankje was de plek waar Duygu en ik elkaar voor het eerst echt spraken en van het een kwam uiteindelijk het ander en nu zijn we verloofd, Enfin, lang verhaal niet langer maken, dat ook een leuke bijkomstigheid in dit verhaal van mijn eerste winst van de Duathlon.

Waar heb je je het meest aan geërgerd binnen de JD?

In allereerste plaats is dat het politiek correcte gedrag. Het lijkt soms wel alsof we als JD enkel veren in elkaars kont steken zonder echt kritisch te zijn. Als mensen dan wel kritiek uiten, dan worden ze meteen bestempelt als een ‘zuur lid’, terwijl het juist de ‘zure leden’ zoals Chris en Thijs zijn die de vereniging ook een beetje scherp houden. Zo was er landelijk enkele jaren geleden een schoonmaakster van ons pand die een tijdlang dubbel is betaald waardoor we als vereniging een hele hoop geld zijn kwijtgeraakt. Op een congres hoor je daar dan alleen vrij weinig over en geven we de besturen alleen maar complimenten, of stellen we vragen die eigenlijk ook verkapte complimenten zijn. Dat vind ik dan oprecht jammer, omdat degene die een fout heeft gemaakt dat echt wel even moet voelen. Niet alleen voor de organisatie, maar ook voor henzelf, want hier leer je uiteindelijk toch het meeste van.

Voordat we beginnen aan jouw boodschappen naar JD'ers, moet ik even melden dat Chris je een schop onder de kont zou willen geven omdat je naar Den Haag bent gedaan. Mis je ons niet een beetje?

Absoluut. Honderd procent. Ik mis jullie voor de Bourgondische, Brabantse gezelligheid. Hoe gezellig ik het hier in Den Haag ook heb met vrienden, ik merk wel dat er iets mist. In Brabant is er meer tijd voor een praatje, dat is hier in de randstad toch minder.

Wat zouden wij moeten doen als JD Brabant om je toch definitief terug te laten verhuizen naar het zuiden?

Ik zit ook een beetje in Den Haag omdat mijn vriendin een baan heeft bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Dus als het jullie lukt om het regeringscentrum van Nederland naar Eindhoven te krijgen, dan komen we zeker die kant op. Als er een andere baan is die mijn vriendin schikt in Brabant is de kans ook aanwezig. Er is dus zeker een mogelijkheid dat jullie me niet voor altijd hoeven te missen. En qua activiteiten ben ik te vinden op activiteiten waar het woordje ‘borrel’ inzit. Dus ja, als jullie die nu eens gaan organiseren.

Nu is het goed met je verantwoording. Wie zou je zelf graag een schop onder zijn kont willen geven?

Het zou iets té makkelijk zijn om Chris een schop terug te geven denk ik. Loes omdat ze te weinig op activiteiten komt, al kan ik daar weinig over zeggen omdat ik er zelf ook nauwelijks ben. Dus dan ga ik voor Eliana, omdat die nooit afdelingsbestuur van Brabant heeft gedaan, maar wel voor D66. Dat is toch een beetje kartelgedrag.

Wie zou je graag in het zonnetje willen zetten?

Ik wil Eliana echter ook in het zonnetje zetten, omdat ze zich op de achtergrond toch altijd inzet. Het is een van de drijvende krachten die het congres naar Eindhoven heeft gehaald en op landelijk niveau was ze constructief kritisch bij het wijzigen van het HR. Jammer dat een boel van haar adviezen zijn weggestemd Maar ze denkt, ondanks het gemis aan ervaring als afdelingsbestuurder, goed mee met de afdeling en de vereniging.

Dan nog even de snelle ronde: Wat is je lievelingseten

Zoer vleis, of in het Nederlands ‘Zuur vlees’. Een goed recept is te verkrijgen bij Charley, een van de landelijke trainers van de JD.

Lievelingsfilm

Elke kansloze actiefilm. Flauwe grappen en simpele actiescénes, lekker om het verstand op nul te zetten.

Lievelingsartiest

Sean Paul

Lievelingsboek

Dood en leven van grote Amerikaanse steden van Jane Jacobs

Bier of wijn?

Wil je een klap in je gezicht krijgen?

Welk bier heeft je voorkeur

Ik ben erg van de zuurdere bieren. Volgens mijn account op Untappd (een bierapp) heb ik nu meer dan 1400 biertjes beoordeeld, de beste vond ik de Gouden Band van Liefmans. Een Lambiek (of oud bruin bier) uit België.

In de hypothetische situatie dat je gedwongen wordt een liter bier te atten op een congres, welk bier zou dat dan zijn?

Gewoon een pilsje. Lekker doordrinkbaar bier met enige smaak is Jupiler. Of zoals mijn vrienden zeggen: Jupiler drinken we voor de veel, Hertog Jan drinken we voor de lekker. En Heineken is voor de sloot.

Is er nog een les die je graag wil doorgeven?

Ik hoop jullie snel weer fysiek te zien. En blijf het leuk hebben, ook zonder mij.

Wat zou je tegen nieuwe leden willen zeggen?

Het belangrijkste wat je je moet realiseren is dat iedereen ooit nieuw is geweest bij de JD. Iedereen weet hoe het is om voor de eerste keer in je eentje naar een activiteit te gaan. Iedereen kent de struggle, dus niemand vindt het gek als je het moeilijk vind om binnen te lopen; iedereen vind het juist leuk als je binnen komt lopen!  

Categorie: Weblog