#

Je mag overal zijn wie je bent, behalve in Zeeland

11 Okt 2018

Vandaag is het Internationale Coming Out Day. Op deze dag wordt wereldwijd aandacht besteed aan de LHBTQIA-groep, het is de bedoeling dat zij gemakkeljiker voor hun seksuele voorkeur kunnen uitkomen. Deze groep bestaande uit lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders, queers, interseksuelen en aseksuelen wordt in Nederland door gemeentes en provincies gesteund door middel van het heisen van de regenbloogvlag. Op deze manier willen de gemeentes en provincies laten zien dat iedereen zichzelf kan zijn en zich veilig en geaccepteerd moet kunnen voelen. Een boodschap die in het grootste gedeelte van Nederland breed wordt uitgedragen, maar helaas in Zeeland nog niet helemaal wordt geaccepteerd.

Nadat de provincie, op het allerlaatste moment en met tegenwerking van de SGP, toch heeft besloten om steun te betuigen zijn er nog altijd 3 gemeentes die dat niet willen doen. Schouwen-Duiveland, Tholen en Reimerswaal, niet toevallig gemeentes waar de SGP de grootste of tweede partij is geworden, weigeren om de vlag te heisen en op deze manier niet mensen te steunen die willen uitkomen voor een seksuele voorkeur die afwijkt van de standaard. De Jonge Democraten vinden het jammer dat zij niet op deze manier willen tonen dat iedereen, ongeacht geaardheid, zichzelf moet kunnen zijn en zich veilig en geaccepteerd moet kunnen voelen in Nederland.

Zelfmoordgedachten en –pogingen onder jongeren binnen de LHBTQIA-groep liggen hoger dan gemiddeld, onder meer omdat het voor hen nog altijd niet eenvoudig is om zichzelf te zijn. Uit een onderzoek in opdracht van de gemeente Zeeland onder derdeklassers in het voortgezet onderwijs blijkt ook dat Zeeuwse homo’s het erg moeilijk hebben: iets meer dan de helft van de jonges en één op de tien meisjes accepteert homoseksualiteit niet. De Jonge Democraten vinden dit schrikbarend en begrijpen de houding in Zeeland dan ook niet. Chris Dams, voorzitter van de Jonge Democraten Brabant en Zeeland vindt hiervan het volgende: “Acceptatie van álle Nederlanders is noodzakelijk, maar dat bereik je alleen door minderheden en kwetsbare doelgroepen te erkennen en voor hen op te komen. ”

De Jonge Democraten zijn niet de enige die ongelukkig zijn met het besluit om de regenboogvlag niet overal te laten wapperen. De Rotterdamse vormgever Vos Broekema besloot een speciale Zeeuwse regenboogvlag te ontwerpen. Als blijk van steun, is er namens de Jonge Democraten Brabant en Zeeland een Zeeuwse regenboogvlag van Vos Broekema aangeschaft. Chris Dams sluit af: Wíj staan wel voor acceptatie van alle Zeeuwen, en vandaag staan wij dan ook specifiek stil bij de LHBTQIA-groep.

Categorie: Nieuws Politiek