#

Kerstspeech voorzitter Annelies Becker

22 Dec 2019

Lieve leden,

Kerst is een periode die je doorbrengt met je familie en de JD is voor mij afgelopen jaar soms gewenst en soms zeker ook ongewenst gaan aanvoelen als een familie. Met drie 'broers' met wie ik soms bots in het bestuur, maar op wie ik altijd kan rekenen. Een klein broertje waar ik me soms zorgen over maak. Ooms die zuur doen als je wat nieuws probeert (wat natuurlijk allemaal heel eng is), en genoeg ouders die voor je klaar staan met advies en die je altijd willen helpen. De JD is een plek waar je onvoorwaardelijk met elkaar mag samemkomen en dat is precies hoe een familie hoort te zijn en ik hoop dat dit, zeker vanavond, ook voor jullie zo aanvoelt.

Kerst is ook vaak een periode waarin je terugblikt op het afgelopen jaar en mijn god wat was het een lang jaar. We begonnen 2019 nog met Dams 2. Een geolied en ervaren bestuur dat wat abrupt tot zijn einde kwam. Maar, hun inzet voor de JD valt niet te ontkennen. Toen was er op zaterdag 5 januari de AAV met slechts 1 kandidaat voor het bestuur en Brabant werd bijna een slapende afdeling. Bestuur Elders 1 werd in de pauze bij elkaar gesprokkeld en we bleven een afdeling. Je kunt zeggen wat je wil, Elders 1 was zeker niet het beste bestuur dat de afdeling ooit heeft gekend, maar zonder hen, hadden we hier nu misschien niet gezeten. Elders 1 werd op 18 jan uitgebreid met Jeffrey en wat was dat een enorme aanwinst. Met zijn viertjes hebben we toch twee campagnes weten te overleven, 2 congressen gemanaged, erg veel activiteiten neer kunnen zetten en vooral onze kop boven het water kunnen houden. Moe, licht gebroken en vooral heel brak gingen er twee in juni moedig door. Met dit maal vier kandidaten was de start voor Becker 1 al een stuk beter. De moeheid sloeg bij ons om op het bestuursweekend. We liepen niet meer achter de feiten aan en we hadden door dat we dit jaar iets moois konden neerzetten. De puntjes op de i weer aan konden stippen zogezegd. En zo geschiedde. Het bestuur was enthousiast en probeerde in alles dat enthousiasme over te brengen op de afdeling en... het werkte. Na vele enthousiaste stalksessies zaten er 20 september in Den Bosch 9 nieuwe leden op het terras. Een fijne bemoediging voor de nieuwe koers. Inmiddels is het december en het ledenaantal loopt helaas nog steeds terug, maar op bijna elke activiteit komen er weer nieuwe leden langs en dat blijft iets om ons voor in te zetten. Al met al een heel mooi jaar om op terug te kijken.

En dan tot slot, kerst is ook een periode om vooruit te kijken en weer even met beide benen op de grond te gaan staan om te kijken waarvoor je aan het vechten bent. Want wij als JDers hebben niet alleen de taak om D66 scherp te houden, we zijn ook een eigen organisatie met visies en doelen. In onze grondbeginselen staat dat wij de ontplooiing van onze medemens moeten toejuichen in volledige solidariteit en zonder politieke, sociale en economische discriminatie van anderen. Dit is iets waar ik meer voor wil vechten komend jaar. Want het is makkelijk om je in een politieke bubbel te verschuilen achter stapels moties die er vaak niet doorheen komen. Wij zijn als afdeling Brabant ook verantwoordelijk voor Brabant en ook hier zijn leden die hun treinkaartje voor een activiteit niet kunnen betalen, ook hier zijn leden die worstelen met depressie en eenzaamheid. We schoppen vaak tegen landelijke issues aan en dat mogen we zeker blijven doen. Maar laten we ook ruimte maken komend jaar om eens wat vaker om ons heen te kijken en te vechten voor wat beter kan in Brabant. Ik wil dan ook graag afsluiten met mijn kerstwens voor komend jaar: en dat is dat we als liberale democraten de altruïst in onszelf weer wat meer opzoeken en die ook bij JD Brabant een plek vindt!

Annelies Becker

Categorie: Nieuws