#

Onbegrensd begrenzen?

02 Apr 2016

Wij mensen houden van grenzen. Talloze malen komen grenzen weer in beeld, dat varieert van burenruzies over een schutting die 10 centimeter verkeerd staat tot militaire dreigingen tussen China en Japan over het eigendom van olievelden. Grenzen geven ons mensen duidelijkheid: dit is van mij en dat is van jou.

Mensen blijven een sterk agressief dierlijk gedrag vertonen, waarbij we continu discussie voeren over onze territoriale grenzen. Daarbij houden we ons willens en wetens voor de gek door grenzen die helemaal niet meer bij de tijd horen tot belangrijke scheidslijnen uit te roepen. Zelfs territoria van dieren veranderen van dag tot dag, een boom kan de ene dag bij jou horen en de volgende dag bij mij. Alleen mensen kennen zulke strikte klassieke grenzen. Grenzen zijn fictief, ze bestaan alleen op papier en in ons hoofd. Als wij morgen collectief stoppen met het erkennen van grenzen, bestaan ze gewoon niet meer.

Als grensprovincies maken we binnen Brabant en Zeeland dagelijks mee dat de grens, die alleen op de kaart écht bestaat, ons in het dagelijkse leven belemmerd. Een film pakken in Hasselt of Gent klinkt simpel, maar hoe kom je daar? Er ligt geen snelweg, laat staan een goede ov-verbinding. En als je over de grens wilt werken komen er opeens dikke pakketten aan fiscale regels om de hoek kijken. Waarom kunnen we prima energie transporteren van Groningen naar Limburg, maar moeizaam van Noord-Brabant naar België. Waarom duurt een treinreis van Eindhoven naar Utrecht een uur en die Eindhoven van Antwerpen bijna 2 keer zo lang? Beide steden liggen hemelsbreed net zover van Eindhoven alleen naar Antwerpen zit er een grens tussen. Zelfs met de fiets staat iemand binnen 4 uur vanuit Antwerpen in Eindhoven.

In Nederland zijn we heel goed in het continu herindelen van gemeenten. We kijken of het slimmer is om eerder verzonnen (gemeente-) grenzen ergens anders te leggen. Zo kunnen gemeenten effectiever, daadkrachtiger en efficiënter werken. Maar waarom zouden we niet heel Nederland herindelen? De Benelux als één land zou een stuk daadkrachtiger zijn dan de drie kleine landen apart. Of zelfs eindelijk eens doorpakken met de Europese Unie? We werken nu al wel samen, maar zou dat niet geïntensiveerd kunnen worden?

Grenzen zijn hersenspinsels van mensen, dus 'think out of the border' en laat grenzen vervagen!

Ruben van den Bulck
Secretaris Politiek - Jonge Democraten Brabant 

Categorie: Politiek