#

Ontbreken treinverkeer Breda - Antwerpen

19 Apr 2016

De Nederlandse rijksoverheid en de NS krijgen het nog steeds niet voor elkaar om een fatsoenlijke treinverbinding tussen Nederland en België te realiseren. Het spoor ligt er al, maar sinds het Fyra-debacle rijden er geen treinen meer over. Ondanks al jarenlang bekende afspraken worden ook nu weer de nieuwe plannen uitgesteld met minimaal ‘een paar maanden’ maar misschien wel heel 2017. Mede omdat de NS eerst haar investering in de bestaande langzame intercity mag terugverdienen. Om reizigers tegemoet te komen moet de bestaande snelbusdienst tussen Breda en Antwerpen stevig worden uitgebreid tot die tijd.

Door al dan niet bewuste vertraging rijdt er nog steeds geen trein tussen Breda en Antwerpen. Beide steden en heel Zuid-Nederland zijn gebaat bij een goede snelle Ov-verbinding. De grens zou geen belemmering voor burgers moeten zijn, maar zo wordt het ze wel heel moeilijk gemaakt. In de grensregio wonen al veel mensen aan een andere kant van de grens dan dat ze werken. Zij moeten gewoon snel en makkelijk met het OV kunnen reizen. Ook zou Breda zich veel meer kunnen ontwikkelen als creatieve stad die tussen Rotterdam en Antwerpen ligt, maar dan moet je daar wel kunnen komen.

Daarom moet er gekeken worden naar andere mogelijkheden. De Provincie Brabant kan als concessieverlener van de bus, zorgen dat het openbaar vervoer op orde komt en het liefst in samenwerking met België. Ten eerste door druk uit te oefenen dat er zo snel mogelijk treinen gaan rijden. Tot die tijd zou de bestaande snelbussen tussen Breda en Antwerpen vaker moeten rijden.

Ruben van den Bulck
Secretaris politiek Jonge Democraten Brabant

Categorie: Politiek