#

Van spoorboekloos reizen naar grensoverschrijdend treinen

13 Sep 2017

"Beste reizigers vandaag rijden er niet vier maar zes intercity’s per uur van Amsterdam naar Eindhoven via Utrecht en Den Bosch." De Jonge Democraten Brabant, zien dit als een positieve ontwikkeling, omdat hiermee de Randstad nog beter verbonden wordt met Brabant. Per slot van rekening is Brabant de tweede economische motor van Nederland. Een belangrijke oorzaak van deze bloeiende economie is de lokale, nationale en internationale werking. Voorzitter Michiel Ruland: "Het is goed dat Brabant erkent wordt als belangrijke speler in Nederland, maar zijn de zuiderburen niet minstens zo’n belangrijke partner voor Brabant als de Randstad?’

Wanneer je deze vraag aan de belangrijkste spelers stelt is het antwoord duidelijk. Zo heeft de Provincie Brabant in haar doelstelling staan dat "internationalisering – het  leggen van verbindingen met het buitenland – zorgt voor kennisuitwisseling, gezamenlijke projecten, bloeiende handel en meer investeringen." De Provincie Antwerpen vult dit aan door te benoemen dat "de Nederlandse provinciën binnen de Vlaams-Nederlandse delta hun metgezellen zijn."

Door Leuven als een belangrijke partner te erkennen, geeft ook de Technische Universiteit van Eindhoven aan dat er een nauwe samenwerking is tussen Brabant en België. Hierbij volgen er ruim 10.000 Nederlandse studenten een opleiding in België.

Ten derde heeft een goede verbinding met België nog een voordeel, namelijk dat in Brussel de belangrijkste Europese instituten gevestigd zijn. Als de relatieve afstand tussen Nederland en Brussel verminderd, is het gemakkelijker als Nederlander om verbonden te zijn met de Europese Unie.

De Jonge Democraten Brabant concluderen dat de zuiderburen een belangrijke partner voor Brabant zijn. Zij vinden het jammer dat dit nog niet terug te zien is in de huidige treinverbindingen.

Voorzitter Ruland pleit dan ook voor kortere en veelvuldige treinverbindingen tussen Nederland en België. Dit door de NS, Provincie Brabant, Provincie Antwerpen en alle andere belanghebbende op zijn Nederlands te laten polderen. Een betere samenwerking betekent gebruik maken van elkaars talenten, dus laat de Belgen maar een lekker puntzakje patat meenemen naar het polderoverleg.

Categorie: Politiek