#

Word jij ons nieuwe bestuurslid?

01 Nov 2019

Op 14 januari vindt onze Algemene Afdelingsvergadering (AAV) weer plaats. Tijdens dit evenement zal het huidige bestuur verantwoording afleggen en zal er een nieuw bestuur worden gekozen. Iedereen die lid is van de Jonge Democraten Brabant mag zich kandidaat stellen voor een bestuursfuntie, jij dus ook! Nu lijkt januari natuurlijk nog best ver weg, maar als huidig bestuur zouden we graag op tijd helpen bij het opzetten van het volgende bestuur. Een goede voorbereiding lijkt ons nuttig, zodat het nieuwe bestuur gelijk goed van start kan.

Wil jij leiding geven aan de leukste PJO van Brabant? Ben jij de spin in het web of het organisatietalent dat we zoeken? Draai je elke euro twee keer om? Of zorg jij ervoor dat onze resoluties of persberichten nog scherper worden? Kies voor een bestuurs(half)jaar bij JD Brabant! Meer informatie over de functies kun je hieronder vinden. Hier vind je informatie over de functies van voorzitter, algemeen secretaris, penningmeester, secretaris organisatie, secretaris Pers&Politiek en secretaris Promotie&Ledenbinding.   

Je kunt je kandidaat stellen tot de aanvang van het Afdelingscongres. Wil je jezelf voorstellen in het congresboek, dan houden we de deadline aan van 20 december 23:59 uur.
Gebruik daarvoor het kandidaatstellingsformulier, en mail het naar brabant@jd.nl. Voor vragen of meer informatie kun je mailen naar brabant@jd.nl. We kijken uit naar je kandidaatstelling!

Voorzitter
De voorzitter is een spin in het web. Een verbinder tussen bestuursleden, andere JD-afdelingen, PJO's, het landelijk bestuur en lokale D66-contacten. De voorzitter voelt zich verantwoordelijk voor het wel en wee van haar/zijn bestuursgenoten. Als voorzitter leid je de bestuursvergaderingen en stuur je het bestuur aan waar nodig. Daarbij hoort dat de voorzitter beslissingen neemt en bespreekbaar maakt wanneer zaken goed gaan. Het is dus van belang dat je weet wat er speelt binnen de afdeling. Ten slotte is de voorzitter het gezicht van de afdeling naar buiten toe. De voorzitter moet dus in staat zijn de gang van zaken binnen de afdeling goed te verwoorden.

Algemeen Secretaris

Als Algemeen Secretaris (AS) ben je voornamelijk bezig met de praktische zaken om het bestuur en de afdeling op rolletjes te laten lopen. Zo onderhoud je de afdelingswebsite, stuur je de nieuwsbrief rond en notuleer je tijdens de bestuursvergaderingen. Ook ben je er voor verantwoordelijk dat het archief van de afdeling op orde blijft.              
Daarnaast ben je een brug tussen bestuur en leden. Je bent verantwoordelijk voor de interne communicatie. Door je functie weet jij als eerste wie de nieuwe leden zijn. Het is daardoor makkelijk om nieuwe leden te verwelkomen in samenwerking met de Secretaris Promotie en de rest van het bestuur. Tevens sta je klaar voor het beantwoorden van vragen van (potentiële) leden. Je helpt leden wegwijs te worden in de organisatie. Bij je functie als brug tussen leden en bestuur hoort ook het organiseren van de Algemene Afdelingsvergaderingen.   
Verder spring je als AS bij waar nodig en heb je zeker ruimte om je naast je vaste takenpakket bezig te houden met andere projecten.

Secretaris Organisatie    
Als secretaris organisatie ben je verantwoordelijk voor de organisatorische zaken binnen de afdeling. Aan het begin van je periode maak je een planning, zodat de activiteiten afwisselend over de verschillende steden worden verdeeld. Je zorgt ervoor dat de commissies goed draaien en dat er wekelijks een interessante activiteit is. Daarnaast organiseer je enkele activiteiten zelf of samen met je bestuursleden, zoals de nieuweledendag of de AAV’s. In deze functie is het belangrijk dat je gestructureerd kunt werken. Je moet ervoor zorgen dat de activiteiten goed worden voorbereid, er niets wordt vergeten en dat er op tijd wordt begonnen aan de organisatie. Daarnaast moet je communicatief vaardig zijn, omdat je goed contact moet onderhouden met bestuursleden en sprekers.

Secretaris Pers en Politiek          
Als bestuurslid Pers & Politiek ben je verantwoordelijk voor de politieke lijn van de Jonge Democraten Brabant. Je bent verantwoordelijk voor opinievorming en stelt politieke doelen uit het Regionale Politieke plan. Het bestuurslid Pers en Politiek heeft expertise met politieke voorstellen (moties en amendementen) en stimuleert leden hierin deel te nemen. Daarnaast organiseer je motieschrijfavonden en bereid je Brabantse moties voor landelijke congressen inhoudelijk voor.  
Naast het stimuleren van politieke output ben je actief betrokken bij de lokale politiek. Het bestuurslid Pers & Politiek dient op de hoogte te zijn van lokale kwesties. Verder ben je verantwoordelijk voor het onderhouden van de banden met de D66­fractie in de gemeenteraden en in de Provinciale Staten. Als bestuurslid Pers & Politiek maak je gebruik van persberichten om de visie van de Jonge Democraten Brabant te uiten en grote activiteiten te promoten.

Secretaris Promotie en Ledenbinding   
Als Bestuurslid Promotie en Ledenbinding werk jij aan de bekendheid van de Jonge Democraten Brabant en haar activiteiten! Dit doe jij door de JD te promoten onder studenten tijdens de introductietijd of via de sociale media. Tijdens de verkiezingscampagne neem jij het voortouw bij het organiseren van campagneactiviteiten. Verder ben jij het contact voor nieuwe leden. Je zorgt dat ze gebeld worden om ze welkom te heten en probeert ze te enthousiasmeren om een keer activiteit bij te wonen. Ook organiseer je minimaal twee keer per jaar een nieuwe ledenmoment. Het is voor deze functie belangrijk dat je enthousiasme uitstraalt, benaderbaar bent en makkelijk contact met jongeren legt.

Categorie: Nieuws Politiek Weblog