Nieuws

Bestuur gezocht!

Op 6 januari kiest JD Brabant een nieuw bestuur. Het merendeel van de posities komen vrij, dus de kaarten worden grotendeels opnieuw geschud! Wil jij leiding geven aan de leukste PJO van Brabant? Ben jij de spin in het web of het organisatietalent dat we zoeken? Draai je elke euro twee keer om? Of zorg jij ervoor dat onze resoluties of persberichten nog scherper worden? Kies voor een bestuurs(half)jaar bij JD Brabant!                

Meer informatie over de functies kun je hieronder vinden. Scroll naar beneden voor alle informatie over de functies van voorzitter, algemeen secretaris, penningmeester, secretaris organisatie, secretaris Pers&Politiek en secretaris Promotie&Ledenbinding.   

      
Je kunt je kandidaat stellen tot de aanvang van het Afdelingscongres (6 januari om 13:30 uur). Wil je jezelf voorstellen in het congresboek, dan houden we de deadline aan van 30 december 23:59 uur.
Gebruik daarvoor het kandidaatstellingsformulier, en mail het naar brabant@jd.nl. Voor vragen of meer informatie kun je mailen naar brabant@jd.nl. We kijken uit naar je kandidaatstelling!

Voorzitter
De voorzitter is een spin in het web. Een verbinder tussen bestuursleden, andere JD-afdelingen, PJO's, het landelijk bestuur en lokale D66-contacten. De voorzitter voelt zich verantwoordelijk voor het wel en wee van haar/zijn bestuursgenoten. Als voorzitter leid je de bestuursvergaderingen en stuur je het bestuur aan waar nodig. Daarbij hoort dat de voorzitter beslissingen neemt en bespreekbaar maakt wanneer zaken goed gaan. Het is dus van belang dat je weet wat er speelt binnen de afdeling. Ten slotte is de voorzitter het gezicht van de afdeling naar buiten toe. De voorzitter moet dus in staat zijn de gang van zaken binnen de afdeling goed te verwoorden.

Penningmeester
Als penningmeester houd je nauwlettend de financiën in de gaten. De penningmeester stelt de begrotingen op voor het bestuursjaar (een begroting van ca. 2200 euro) en voor speciale activiteiten vraag je projectsubsidies aan. Daarnaast zorg je ieder jaar voor een financieel jaarverslag. Je hebt daarbij regelmatig contact met de landelijke penningmeester. De penningmeester is zelfstandig, standvastig en secuur. De ideale penningmeester kent de regels, maar denkt binnen die kaders in mogelijkheden die het belang van de afdeling ten goede komen

Het leuke aan penningmeester is dat je de formele taken kunt doen wanneer het jou het best uitkomt. Je maakt daarnaast als bestuurslid ook onderdeel uit van het afdelingsbestuur waardoor je als penningmeester veel flexibiliteit hebt om andere bestuurstaken op te pakken, naar gelang je daar tijd voor en zin in hebt.

Secretaris Organisatie    
Als secretaris organisatie ben je verantwoordelijk voor de organisatorische zaken binnen de afdeling. Aan het begin van je periode maak je een planning, zodat de activiteiten afwisselend over de verschillende steden worden verdeeld. Je zorgt ervoor dat de commissies goed draaien en dat er wekelijks een interessante activiteit is. Daarnaast organiseer je enkele activiteiten zelf of samen met je bestuursleden, zoals de nieuweledendag of de AAV’s. In deze functie is het belangrijk dat je gestructureerd kunt werken. Je moet ervoor zorgen dat de activiteiten goed worden voorbereid, er niets wordt vergeten en dat er op tijd wordt begonnen aan de organisatie. Daarnaast moet je communicatief vaardig zijn, omdat je goed contact moet onderhouden met bestuursleden en sprekers.

Secretaris Pers en Politiek          
Als bestuurslid Pers & Politiek ben je verantwoordelijk voor de politieke lijn van de Jonge Democraten Brabant. Je bent verantwoordelijk voor opinievorming en stelt politieke doelen uit het Regionale Politieke plan. Het bestuurslid Pers en Politiek heeft expertise met politieke voorstellen (moties en amendementen) en stimuleert leden hierin deel te nemen. Daarnaast organiseer je motieschrijfavonden en bereid je Brabantse moties voor landelijke congressen inhoudelijk voor.  
Naast het stimuleren van politieke output ben je actief betrokken bij de lokale politiek. Het bestuurslid Pers & Politiek dient op de hoogte te zijn van lokale kwesties. Verder ben je verantwoordelijk voor het onderhouden van de banden met de D66­fractie in de gemeenteraden en in de Provinciale Staten. Als bestuurslid Pers & Politiek maak je gebruik van persberichten om de visie van de Jonge Democraten Brabant te uiten en grote activiteiten te promoten.

Secretaris Promotie en Ledenbinding   
Als Bestuurslid Promotie en Ledenbinding werk jij aan de bekendheid van de Jonge Democraten Brabant en haar activiteiten! Dit doe jij door de JD te promoten onder studenten tijdens de introductietijd of via de sociale media. Tijdens de verkiezingscampagne neem jij het voortouw bij het organiseren van campagneactiviteiten. Verder ben jij het contact voor nieuwe leden. Je zorgt dat ze gebeld worden om ze welkom te heten en probeert ze te enthousiasmeren om een keer activiteit bij te wonen. Ook organiseer je minimaal twee keer per jaar een nieuwe ledenmoment. Het is voor deze functie belangrijk dat je enthousiasme uitstraalt, benaderbaar bent en makkelijk contact met jongeren legt.

Brabantpunten

Doel

De Brabantpunten (BP) zijn bedoeld om de betrokkenheid van leden bij de afdeling te vergroten. Dit wordt gedaan door er een soort competitie-element van te maken. Hoe meer betrokken een lid is hoe meer punten hij kan scoren. Daarnaast zijn de BP’s ook ludiek bedoeld. Daarom kan je ook punten halen door ludieke acties van leden.

Regels:

  1. Punten kunnen allen verdiend worden door acties die vooraf al puntwaardig zijn beoordeeld door het bestuurd van de Jonge Democraten Brabant.
  2. Het bestuur van de Jonge Democraten Brabant bepaald of de actie na behoren is uitgevoerd.
  3. De leden zijn zelf verantwoordelijk voor de bewijs last. Mocht een bestuurder van de Jonge Democraten Brabant door bijvoorbeeld dronkenschap vergeten zijn dat de actie uitgevoerd is, is dit het probleem van het lid.
  4. Alle acties kunnen maar een keer worden uitgevoerd tenzij anders vermeld staat.

Puntwaardige acties

Actie

Aantal punten

Zoenen op een JD activiteit

+2

Een activiteit organiseren voor JD Brabant

+10

Koken voor het bestuur van de JD Brabant

+10

Stappen met JD’ers na een JD activiteit

+5

Aanwezig zijn bij een JD activiteit (Kan vaker gedaan worden)

+1

Aanwezig zijn bij een landelijk congres

+2

Aanwezig zijn bij een landelijk weekend (geen congres)

+2

Inspreken tijdens het landelijke congres

+5

Iets indienen namens de afdeling tijdens het landelijke congres (kan vaker gedaan worden)

+10

Helpen bij de introductie (kan vaker gedaan worden)

+5

Bij de laatste 5 JD’ers horen die een JD feestje verlaten

+5

Landelijk actief zijn bij bijvoorbeeld een werkgroep of team (kan vaker gedaan worden)

+2

Te laat komen bij een activiteit

-1

Een persbericht schrijven voor de JD

+15

Streak: 5 activiteiten achter elkaar bijwonen

+5

Streak: 10 activiteiten achter elkaar bijwonen

+15

Een drankje halen voor de spreker(s) tijdens een activiteit

+5

Een vraag stellen aan een spreker tijdens een activiteit (1keer)

+1

Actie van de maand

+15

Congresboek online!

Het congresboek voor het  aankomende afdelingscongres van zaterdag 10 juni 2017 (om 14.00 uur in café Karel, Tilburg) kun je hier vinden! 

Nieuw afdelingsbestuur gekozen

Tijdens het afdelingscongres van 10 december hebben de leden een nieuw bestuur verkozen. Het bestuur De Wit II heeft de volgende samenstelling:

Voorzitter: Mieke de Wit
voorzitter.brabant@jd.nl 
Algemeen Secretaris: Liselot Dujardin
secretaris.brabant@jd.nl 
Penningmeester: Michiel Ruland
penningmeester.brabant@jd.nl
Secretaris Pers & Politiek: Thijs van Rens
politiek.brabant@jd.nl
Secretaris Organisatie: Stijn Wenders
organisatie.brabant@jd.nl 

Wij bedanken de aftredende bestuursleden Marijn Kijff, Mariska Machiels en Danny Gloudemans voor hun inzet en wensen het nieuwe bestuur veel succes!

Tijdens de afdelingsvergadering is eveneens een nieuw lid van de Kascommissie verkozen. Die bestaat nu uit de volgende leden: Mark de Groot en Ruben van den Bulck


Ook de aftredende kasco-leden Arend Radius en Jurrien Cerneus bedanken wij voor hun inzet!
Het afdelingscongres komt er weer aan!

Op zaterdag 10 december zal het afdelingscongres plaatsvinden. Hier zullen onder andere een bestuursblok, verkiezingsblok, financieel blok en een inhoudelijk blok op de agenda staan. 

Voor het afdelingsbestuur zijn we nog op zoek naar kandidaten voor het afdelingsbestuur. Meer informatie over de functies die open staan vind je hier. Ook zijn we op zoek naar mensen die het leuk vinden om een jaar lang een plek in de kasco in te nemen. Kijk hier voor meer informatie.

Tot slot gelden voor het afdelingscongres een aantal deadlines. Deze gelden voor publicatie in het congresboek.

Kandidaatstelling bestuur of kasco     2 december om 23.59
Politieke Moties 2 december om 23.59
Amendenmenten 2 december om 23.59
Organimo's 2 december om 23.59
AR-Wijzigingen 25 november om 23.59
Wijzigingen op de begroting 25 november om 23.59

Inhoudelijke voorstellen kunnen worden ingediend via het congresvoorstelsysteem

Heb je nog vragen? Deze kan je altijd sturen naar Brabant@jd.nl

 

Nieuws

Bestuur gezocht!

Op 6 januari kiest JD Brabant een nieuw bestuur. Het merendeel van de posities komen vrij, dus de kaarten worden grotendeels opnieuw geschud! Wil jij leiding geven aan de leukste PJO van Brabant? B...

Lees meer...

Politiek

Van spoorboekloos reizen naar grensoverschrijdend treinen

"Beste reizigers vandaag rijden er niet vier maar zes intercity’s per uur van Amsterdam naar Eindhoven via Utrecht en Den Bosch." De Jonge Democraten Brabant, zien dit als een positieve ontwikkelin...

Lees meer...

zaterdag 25 november 10:00
Day of the Middle East - Landelijk
zaterdag 02 december 11:00
PI-Dag - Politiek Inhoudelijke Dag - Landelijk
donderdag 07 december 19:30
Schrijfmarathon voor Amnesty - Landelijk
vrijdag 08 december 20:00
Sinterkerstdiner - Brabant
donderdag 14 december 12:00
IFLRY Congres - Landelijk
vrijdag 15 december 17:00
BBBB Arnhem-Nijmegen - BuitenBubbelBorrel met Bestuur Brongers - Landelijk
zaterdag 16 december 18:00
JD-Kerstgala - Landelijk
zondag 17 december 15:00
Zondag met FemDem - Landelijk

» Bekijk volledige kalender

Vul hieronder je emailadres in om een link te krijgen waarmee je je aan kunt melden voor de nieuwsbrieven van de Jonge Democraten en waarmee je je abonnementen kunt wijzigen.

» Bekijk eerdere nieuwsbrieven

Jonge Democraten Online

FacebookTwitter

© 2017 Jonge Democraten